Företag i fokus:

Annons

David Winerdal utesluts från Kristdemokraterna

Davdi Winerdal

Foto: Pressbild.

Kristdemokraternas partistyrelse i Region Stockholm har beslutat att utesluta David Winerdal från partiet. Det bekräftar KDs och Ebba Busch partisekreterare, Johan Ingerö.

– Hans beteende har skadat Kristdemokraternas förtroende och anseende, säger partisekreteraren Ingerö.

Den politiska vilden och tidigare gruppledaren för Kristdemokraterna i Södertälje har uteslutits från partiet och är numera helt partilös. Men beskedet var väntat enligt Winerdal själv.

– Jag har funderat på när beskedet ska komma. Jag får bara smälta beskedet så får man se vad som händer framöver, säger David Winerdal till Telgenytt.

Upprinnelsen till uteslutningen bottnar i Winerdals agerande att rösta emot sitt egna parti i kommunfullmäktige. Något som KD i på riksnivå ser allvarligt på och framför i ett mail till Telgenytt att de beslutat om att utesluta David Winerdal.

– Skälen är att hans beteende har skadat Kristdemokraternas förtroende och anseende. Han har också gått emot ett styrelsebeslut från partiavdelningen och stoppat en framförhandlad koalition från att tillträda i Södertälje. Slutligen har han brutit mot sin kandidatförsäkran. Den samlade bedömningen är att en uteslutning ur Kristdemokraterna är ofrånkomlig, säger KD partisekreterare, Johan Ingerö, till Telgenytt.

David Winerdal utesluts efter beslut från partiet på riksnivå.

I slutet på oktober presenterades Winerdal som medlem i den nya majoritet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet samt partikolegan Martin Ahlman(KD).

Kort därefter anmäldes han även av en kvinnligt medarbetare för sexuellt ofredande och ett ärende om uteslutning inleddes av partiets länsombudsman.

Drygt en månad senare fick Winerdal kalla handen när S, M och MP beslutade att skapa egen majoritet. Som resultat av samarbetet över blockgränserna har nu Centerpartiet, Vänsterpartist, politiska vilden Martin Ahlman (KD) och den uteslutne David Winerdal ingått ett samarbete.

– Det är ingen ideologi i det hela, utan det är bara en valtekniskt samverkan, säger Winerdal till Telgenytt

Lös även: – Polisanmäld för sexuellt ofredande – ”Väldigt ångerfull”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 december 2022 11:43
Senast uppdaterad: 19 december 2022 18:26

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors