Företag i fokus:

Annons

Nu ska fejkade skilsmässor avslöjas i Södertälje

drönare 21 Södertälje

Arkivbild.

En specialistgrupp ska bekämpa och avslöja fejkade skilsmässor i Södertälje. Genom projektet ”Gökungen” samverkar myndigheter och polis för att upptäckt fusk som ska leda till förundersökning och eventuellt åtal.

Allt fler par lurar systemet genom att fejka en skilsmässa för att få ut mer i bostadsbidrag och bedrägeriet ligger bakom felaktiga mångmiljonutbetalningar. I Södertälje uppmärksammades fusket när kommunens resultatområde för ekonomiskt bistånd började polisanmäla allt fler fall av bedrägerier.

Det visade sig, i flera fall, att par skiljer och skriver in sig på olika adresser, men i själva verket fortsätter de att leva ihop precis som vanligt. Vilket många även skyltar med på sociala medier där man visar att livet ihop fortgår precis som vanligt utan att omgivningen är medvetna om att de ”skilt sig” och är skrivna på olika adresser.

Syftet med skilsmässan är bland annat för olagligt nyttja rätten till både bostadsbidrag och underhållsstöd. Genom ”skilsmässan” får paret hjälp i olika komplikationer som kan uppstå vid en skilsmässa. Bland annat ges förtur i den kommunala bostadskön och i många fall har den extra lägenheten nyttjats för att hyras ut svart i andra hand.

(annonslänk)

– I grund och botten är de här systemen uppbyggda så att det ska vara lätt att få hjälp när man hamnar i olika situationer i livet. Med ett så fint system vi har öppnar det för att man kan fuska sig till bidrag, har Peter Fausö på Försäkringskassan, sagt till SVT, vid ett tidigare tillfälle.

Hur stort underhållsstödet som det skilda paret beviljas baseras på bland annat hur många barn man har, hur stort behovet är, kostnader och storleken på boendet.

År 2020 var ett rekord år för upptäckt fusk i Sverige och Försäkringskassan betalade ut mångmiljonbelopp i felaktiga bidrag. I Södertälje har kommunen inlett projektet ”Gökungen” som bland annat ska avslöja omfattande folkbokföringsfusk och fejkade skilsmässor.

I Södertälje har instansen resulterat i att kostnader för försörjningsstöd minskat kraftigt i kommunen och det allmännyttiga bostadsbolaget har sagt upp ett stort antal hyreskontrakt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2022 16:50
Senast uppdaterad: 4 december 2022 16:50

Ungas framtid i fokus vid konferens i Södertälje

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Frågan om ungas välbefinnande och framtidstro står i centrum för Södertälje kommuns och Samordningsförbundets kommande konferens tillsammans med nationella samordnaren för Agenda 2030.

Sedan 2022 har Samordningsförbundet i Södertälje finansierat pilotprojektet ”Nu börjar vi med barnen, ett projekt om framtidstro!”, för att kartlägga ungas behov och önskemål. I samband med projektet sker en konferens i Södertälje stadshus i december som syftar till att sprida kunskap och inspiration kring hur samhällets olika aktörer gemensamt kan bidra till att unga mår bra och ser ljust på framtiden.

Under konferensen kommer projektledare som arbetat med pilotprojektet att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar. Bland annat kommer man att diskutera skillnaden mellan främjande och förebyggande insatser för ungas välmående.

Målet är att hitta sätt för samhällets alla sektorer – offentlig, privat och ideell – att gemensamt bidra till att skapa goda förutsättningar för alla barn och unga att må bra och se ljust på livet.

Konferensen äger rum klockan 08:30-10:30, imorgon, den 11 december, i stadshuset.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 18:14
Senast uppdaterad: 10 december 2023 18:14

SENASTE NYTT: Flera anhållna efter skjutningen i Hovsjö

DSC_0048

Foto: Shamash Oyal

Tre personer sköts mitt i ett bostadsområde. Sent på kvällen kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits av åklagare

Polislarmet om skottlossningen i bostadsområdet kom in klockan 18.45 på lördagskvällen. Enligt polisens talesperson meddelades först till Telgenytt att en person hade blivit skjuten, men enligt nya rapporter hade antalet skjutna personer ökat till tre.

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö. Läsarbild

Flera personer gripna.
Enligt ett vittne, som Expressen har talat med, observerades tre personer i svarta kläder, varav en med luvan uppe, som flydde från platsen. De ska, efter skjutningen, ha sprungit i olika riktningar, enligt tidningens uppgifter.

Under kvällen kunde polisen rapportera att man lyckats gripa tre unga män inom ramen för förundersökningen. Samtliga har anhållits av åklagare under natten. 

De skjutna uppges vara i 18-årsåldern samt en ung pojke i 16-årsåldern. Samtliga fördes till sjukhus för vård. Under natten kunde en av de skjutna lämna sjukhuset efter att ha fått vård.

De andra två vårdas fortfarande på sjukhus med oklara skador, rapporterar polisen.

Läs mer: – Skjutningen i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 10:24
Senast uppdaterad: 10 december 2023 10:24

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.