Företag i fokus:

Annons

Bygglovsenheten JO-anmäls – ”Hänsyn har inte tagits”

Sodertalje-kommun-scaled-1

Arkivbild

En Södertäljebo anmäler Södertälje kommun till Justitieombudsmannen, JO.

Detta efter anmälaren anser att bygglovsenheten inte följt rekomendationer och godkänt att bygga en sopstation sex meter från boende.

När en familj flyttade in ett nybyggt bostadsområde i Västergård såg de fram en lugn vardag, men bara månader senare ändrades tillvaron till det sämre.

Det som inte framkom innan flytt var att bygglovsenheten i Södertälje gett exploatören PEAB godkänt att placering av sopstation bara sex meter från deras hus. En sopstation som nyttjas av cirka 80 bostadsrättslägenheter och till följd av detta har familjen drabbats i form av störande oljud, dålig lukt och nedskräpning.

(Annonslänk)

Vidare framförs det i JO-anmälan att rekommendationerna för att placera en sopstation är 20 meter från boende och att enheten inte tagit hänsyn till detta. Enligt anmälaren har Miljökontoret även utfört mätningar där det framkommer att ljudnivån från sopstationen överskrider gränsen för bullernivåer, men att åtgärder inte har vidtagits.

Nu anmäls bygglovsenheten för att ha godkänt detaljplan utan att ta hänsyn till lagar och rekommendationer gällande sopstationens placering.

”Hänsyn har inte tagits för oss närboende som får tåla de dagligen återkommande störningar; höga bullernivåer, inkast i glashållare, rått ankomst, lukt, luftkvalite och nedskräpning.”, skriver personen i sin anmälan till Justitieombudsmannen.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 november 2022 04:00
Senast uppdaterad: 14 november 2022 23:01

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)