Företag i fokus:

Annons

Polischefen: – ”Svensk polis kraftsamlar i Södertälje”

55

Montage/Bild: Shamash Oyal / Polismyndigheten.

Smärtgränsen för Södertäljeborna är nådd – och passerad.

Hela staden, samt Sveriges poliskår, kraftsamlar för att stoppa det dödliga skjutvåldet och kriminaliteten i Södertälje.

– Man kan påstå att hela svensk polis just nu kraftsamlar till Södertälje, sade polischefen Mats Löfving till Sveriges Radio i en tidigare intervju.

Under söndagen hölls en stor manifestation på Stora Torget i centrum mot det eskalerade våldet. Ett initiativ av Södertälje kommun, tillsammans med de syrisk-ortodoxa kyrkorna, S:t Jacobs och S:t Afrem, föreningar från Assyriska och Syrianska.

Tusentals tog sig till centrum för att ta ställning mot det dödliga våldet och för att få bukt på våldet och på dödsskjutningarna har stora polisära resurser skickats till Södertälje. Enligt polischef Mats Löfving har det bland annat skickats uniformerad polis, men även andra former av experter och resurser från nationell nivå till Södertälje.

Manifestationen på Stor torget i söndags. Foto: Shamash Oyal.

Och det hårda arbetet har resulterat i att totalt sex personer just nu sitter frihetsberövade och kopplas till tre mord.

Tre unga tonåringar sitter häktade för mordet på en 19-årinig i Södertälje. En 17-åring, skriven i Hägersten, sitter häktad för mordet på en 41-åring och idag, måndag den 10 oktober, begärdes två tonåringar häktade för dödskjutning i Saltskog föregående vecka.

I Södertälje har elva skjutngianr inträffat i Södertälje får varav fem med dödligt utgång. I Ronna mördades två män inom loppet av 24 timmar. Kort efter helgens första mord där en 19-åring sköts till döds, greps fyra personer, varav tre häktades i veckan misstänka för mord.

– Vi har tre unga killar häktade för det första mordet i fredags och vi går vidare med mord nummer två, säger polischefen till Sveriges Radio.

Läs även – Elva skjutningar i Södertälje 2022 – Fem med dödlig utgång

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 oktober 2022 13:52
Senast uppdaterad: 10 oktober 2022 14:07

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)