Företag i fokus:

Två män begärs häktade för dödsskjutningen i Saltskog

Alex Ataseven 2

Läsarbild.

De två män som anhölls misstänka för mord och mordförsök i Saltskog, torsdagen den 6 oktober, har begärts häktade. Det meddelar Åklagarmyndigheten tidigt på måndagen.

Det var på torsdagskvällen som två unga män sköts på öppen gata med flera skott. En 19-åring avled på plats och en 16-åring fördes till sjukhus för allvarliga skador, men ska enligt uppgifter inte vara livshotande.

I helgen greps och anhölls två tonåringar på sannolika skäl misstänkta för mord och försök till mord i första hand, och medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord i andra hand.

– Utredningsarbete under helgen har lett till att misstankarna mot de båda har stärkts och att jag anser numera att det föreligger sannolika skäl för brottsmisstankarna, säger kammaråklagare Mikael Carlsson i ett pressmeddelande.

Stort polispådrag i Saltskog där en 19-åring dödades och en 16-åring skadades allvarligt. Läsarbild.

Efter dödsskjutningen sågs maskerade gärningsmän lämnat platsen på mopeder, mörkklädda och maskerade. Ett stort polispådrag inleddes som resulterade i att mördarnas misstänka flyktfordon hittades av polisryttare dagen efter.

Mopeden som var parkerad vid ett flerfamiljshus kunde hittas efter flera tips från allmänheten, vilket Aftonbladet var först med om att berätta.

Flyktfordonet skickades in till analys och i samband med fyndet ska tre personer ha hämtats in till förhör enligt tidningen, men samtliga släpptes efter att de blivit hörda av polis.

I helgen rapporterade Aftonbladet att två tonåringar gripits misstänkta för torsdagens dödsskjutning. Nu begärs de häktade av kammaråklagare.

Torsdagens dödskjutning var den femte i Södertälje på två veckor.

SENASTE NYTT: Kan ha vilselett polisen – Minuter före skjutningen i Saltskog

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 oktober 2022 09:17
Senast uppdaterad: 11 oktober 2022 14:57

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors