Företag i fokus:

Tre häktas misstänkta för mord – En försatt på fri fot

2022_03_polis-tingsratt

Foto: Alex Ataseven.

Under fredagen begärdes fyra tonåringen häktade misstänkta för mordet på en 19-åring i Ronna.

Nu kan Telgenytt berätta att tingsrätten beslutat att häkta tre av fyra misstänkta personer.

Under tisdagen pågick förhandlingarna om att häkta fyra misstänka tonåringar. Två 18-åringar och en 16-åring häktades misstänkta för mordet på 19-åringen i Ronna, den 30 september. En 18-åring försattes på fri fot.

Enligt advokaten Peter Ataseven, som företräder en av 18-årignarna, förnekar han det brott han är misstänkt för.

– Min klient förnekar brott och utredningen, enligt min mening, vilar på svag grund, säger 18-åringens advokaten Peter Ataseven till Telgenytt.

18-åringens advokat, Peter Ataseven.

18-åringen som är skriven i Ronna var en av första som greps, bara timmar efter mordet i Ronna. Han greps och anhölls tillsammans med en annan 18-åring, även han skriven i Ronna, strax efter midnatt klockan 00:50, natten mellan fredag och lördag den 30 september. Dagen därpå greps ytterligare två personer.

– De är på sannolika skäl misstänkta för mord och grovt vapenbrott, sade kammaråklagare Kajsa Lindberg som leder förundersökningen i ett pressmeddelande, samband med att männen begärdes häktade.

Nu beslutar tingsrätten att häkta tre personer, två 18-åringar och en 16-åring.

Häktesförhandlingarna inleddes under tisdagen för samtliga, men nu står det klart två 18-åringarna och en 16-åring häktas misstänkta för mordet på 19-åringen vid Rösberga fritidsgård.

Efter att häktningen är beslutad ska åklagaren väcka åtal senast inom 14 dagar.

– Utredningen vilar på svag grund enligt min mening. Det är ett inledningsskede och min uppfattning är att han så småningom kommer att försättas på fri fot, säger advokaten Ataseven, som försvaret en av 18-åringarna, till Telgenytt.

Polisen vid Rösberga förskolecenter efter dödskjutningen den 30 september. Foto: Alex Ataseven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 oktober 2022 13:11
Senast uppdaterad: 5 oktober 2022 06:05

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man disskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:45

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors