Företag i fokus:

Annons

Sista rösterna räknas – Rödgröna tappar flera mandat

Montage Alex Ataseven

David Winerdahl (KD), Boel Godner (S), Tage Gripenstam (C) Montage/Foto: Alex Ataseven /Södertälje kommun.

Totalt har 52 av 53 distrikt räknats och just nu räkans det sista distriktet som rör ungefär 1700 röster.

Men redan nu framgår det att den styrande majoriteten i Södertälje backar med flera mandat.

Samtidigt som de sista rösterna sammanställs pågår förhandlingar mellan partierna om vilket block som kommer att styra Södertälje kommande fyra år.

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har det senaste fyra åren haft totalt 34 mandat gemensamt och därmed majoritet för att styra i Södertälje.

När ett distrikt återstår att räkna framgår det tydligt att samtliga partier i den styrande majoriteten tappar mandat. Alla förutom förutom KD.

Det har resulterat i att rödgröna behöver räcka fram handen till bland annat Vänsterpartiet som tidigare uteslutits.

Men för att Socialdemokraterna ska kunna behålla makten krävs det mer än så.

En förutsättning för S att behålla makten med C, MP och eventuellt Vänsterpartiet, är en att KD fortsätter sitt samarbete med S på kommunal nivå.

Men det beslutet skulle innebära att KD därmed bryter sig ur samarbetet med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna på riksnivå. Ett beslut som senaste dagarna väckt stor kritik från KDs väljare.

KD, som på riksnivå samarbetar med högerblocket, ger kalla handen till Moderaterna och Liberalerna lokalt. Enligt gruppledaren David Winerdahl är en av anledningarna att partiet inte vill samarbeta med SD.

Istället vill de fortsätta styra nästa mandatperiod med rödgröna, om de får tillräckligt med mandat, vilket de i nuläget inte har. Då kommer rödgröna behöva stöd hos eventuellt Vänsterpartiet.

Men än har inte alla röster räknats. Ett hopp för S, KD, MP och C är att få fler mandat som leder till ett eget styre utan att behöva söka stöd hos exempelvis V.

Rösterna vänts vara färdigräknade senare under onsdagskvällen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 september 2022 13:58
Senast uppdaterad: 14 september 2022 14:23

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)