🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: De vill stoppa Marenbygget - Går till domstol
Publicerad 22 mars 2022 01:00
Uppdaterad 1 augusti 2022 20:24

Bild/Foto: Fojab/Södertälje kommun.

”Södertäljes stadskärna är ett trevlig litet centrum med max 9 våningar (Kringlanhuset). Att lägga ett 16 våningars hotellbygge på den i särklass bästa tomten gagnar ingen, speciellt inte Södertäljeborna.”

Det menar Kulturhistoriska Föreningen och Föreningen Vårda Södertälje som överklagar beslutet om Marenplanerna till Mark- och miljödomstolen.

Pia Lilleborg, sitter som ordförande i Kulturhistoriska i Södertälje och som sekreterare i Föreningen Vårda Södertälj, är emot Marenplanerna och överklagade därför beslutet till Södertälje kommun.

I överklagan till kommunen framfördes flera synpunkter för att stoppa bygget om ett 16 våningar högt hotell.

Bild/Foto: Fojab/Södertälje kommun.

Istället vill de se att det byggs ett kulturhus med arkitektoniskt utseende samt inhysa ett bibliotek. De anser att det istället skulle ge Södertäljes stadskärna ett lyft och Södertäljeborna det kulturhus de saknar om Lunahuset rivs.

Bland annat vill de ska skära ner på hotellets rum och minska höjden till att inte bli högre än närliggande bebyggelse, dvs Kringlanhuset som är sex våningar högt.

Efter ett möte den 7 februari där kommunfullmäktig samlades för att besluta om Marenhotellet var beslutet glasklart. Hotellet fick grönt ljus och kort därefter började rivningsarbetet.

Nu väljer de att ta ärendet till domstol för att stoppa Marenplanerna.

Här rivs McDonaldshuset – “Båtarna måste få komma in i Maren”

Dela artikeln