🕝 2 minuter
SENASTE NYTT: 20-åring döms för medhjälp till mordet i Saltskog
Publicerad 11 juni 2024 15:34
Uppdaterad 11 juni 2024 15:34
Foto: Läsarbild /Polisen.

Hovrätten dömer en 20-årig man till fängelse för grovt skyddande av brottsling i samband med ett mord i Saltskog. Mannen är dessutom en av de åtta personer som nyligen häktats misstänkta för mordplaner kopplade till studentfester.

Den 6 oktober 2022 körde två maskerade personer på en svart moped in i ett bostadsområde i Saltskog. En av männen på mopeden steg av och avlossade flera skott mot flera personer med automatvapen och träffade två unga män. En 19-åring som avled på plats samt en 16-åring som fördes till sjukhus med allvarliga skador men överlevde.

De misstänkta gärningsmännen kopplades till Ronnafalangen, som är i konflikt med rivaliserande gäng från Saltskog. I samband med utredningen greps och åtalades två unga män för medhjälp till mord och mordförsök för att ha hjälpt till med att förstöra bevis, men båda friades av Södertälje tingsrätt. En av dem, en 20-åring, förekommer därefter i flera grova ärenden.

Bland annat misstänktes han för inblandning i en attack mot en frisörsalong i centrala Södertälje, där han åtalades för misshandel men försattes på fri fot i väntan på tingsrättens dom som ännu inte har meddelats.

Mördarna fångades på film efter dödsskjutningen i Saltskog den 6 oktober 2022. Läsarbild.

20-åringen greps på nationaldagen tillsammans med flera andra, misstänkt för mordplaner.
Den 6 juni greps åtta personer, inklusive den 20-årige mannen, misstänkta för att ha planerat mord kopplade till studentfester. Alla åtta sitter för närvarande häktade och samtliga är misstänkta för förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt olaga hot samt övergrepp i rättssak. Två av dem är häktade på sannolika skäl, medan de övriga sex är häktade som skäligen misstänkta.

Under tiden den 20-årige mannen sitter frihetsberövad i ärendet, meddelade Svea hovrätt att hans friande dom från Södertälje tingsrätt upphävs och dömer honom för grovt skyddande av brottsling i samband med mordet i Saltskog 2022.

Hovrätten fann det bevisat att mannen varit delaktig i att förstöra bevis genom att elda upp kläder och förvara elsparkcyklar som använts vid mordet och mordförsöket på Myntstigen i Saltskog. Den 20-årige mannen döms till 10 månaders fängelse för sin roll i att hjälpa de skyldiga att undkomma rättvisan.

Dela artikeln