🕝 3 minuter
Winerdal efter vändningen - "Hade lovat väljarna"
Publicerad 21 oktober 2022 19:00
Uppdaterad 21 oktober 2022 23:33

David Winerdal, före detta gruppledare KD. Foto: Södertälje kommun.

Efter ett styrelsemöte i september fråntogs David Winerdal rollen som gruppledare för Kristdemokraterna.

En månad senare röstade han emot det egna partiet och stoppade maktskiftet i Södertälje.

Ett historik maktskifte stod på glänt när Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna i samarbete med Sverigedemokraterna och Realistpartiet fick tillräckligt med mandat för att styra Södertälje.

Samma dag som maktövertagandet skulle ske, måndagen den 17 oktober, läcker Aftonbladet uppgifter om att Winerdal anmält Kristdemokraternas ordförande, Robert Halef, och menar att han under hot ska ha skrivit under avtal där han sade ifrån sig samtliga uppdrag.

Halef slog ifrån alla anklagelser och förklarade i kommunfullmäktig att det var ett enhälligt beslut från styrelsen om att avsätta Winerdal. Vidare framför Halef att Winerdal skrev under dokumenten någon dag senare och inte samma dag som lokal partiet höll sitt möte som Winerdal uppgav.

– Efter någon dag skickar David Winerdal ett sms till mig, som jag har kvar på mobilen, om att han vill träffas och vill säga upp samtliga uppdrag, sade Halef.

Enligt Aftonbladets uppgifter har det först klagomål mot David Winerdal om ”olämpligt beteende mot kvinnliga medarbetare”.

Det ska vara en av anledningarna till att han avsattes som kristdemokraternas gruppledare.

– All typ av kritik som man får måste man ta allvarligt på, så är det även för mig, säger Winerdal och menar att han i nuläget inte kan yttra sig mer om anklagelserna som riktas mot honom.

Måndagens omröstning i kommunfullmäktige.

När det var dags att rösta fram kommunstyrelsens ordförande valde David Winerdal och Martin Ahlman att rösta emot det egna partiet och därmed stoppade maktövertagandet i Södertälje.

– Det var ett val som jag och Martin Ahlman gjorde tillsamman och gjorde det i försvar mot det vi upplever att vi hade lovat väljarna, säger David Winerdal till Telgenytt.

Totalt fick Kristdemokraterna 2 828 röster i Södertälje. Av dessa fick David Winerdal 203 personröster och Ahlman 30 röster.

Flest fick Robert Halef, 875 röster. På en andra plats placerades Tony Garabet med 544 personröster och på en tredje plats, med 236 röster, Fadi Abdalahad.

I samband med att Ahlman och Winerdal gick emot det egna partiet blir de poliska vildar och därmed oberoende Kristdemokrater.

Hur är relationen till KD idag?

– Än så länge har vi inte haft möjlighet att ha en djupare kontakt av olika anledning, säger Winerdal.

Sedan 2018 har Kristdemokraterna, med Halef och Winerdal i spetsen, samarbetat tätt med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Efter KDs vändning, om att samarbeta med borgerliga partierna, och Winerdals anmälan mot partivännen, har Halef anklagats för att ha kriminella samrören.

– Jag är den som alltid stått vid Robert sida, och när jag har hört något sådana saker har jag allt försvarat Robert. Vi har haft en bra relation, säger Winerdal.

Hur ser du inför kommande mandatperiod?

– Det är en samverkan med politiker som jag och Robert har haft med under många år och startat upp en reformagenda som varit väldigt viktiga för Södertälje. Där har vi fått igenom väldigt mycket kristdemokratisk politik. Och i stort så är det samma politiker som vi nu kommer samverka med och fortsätta den reformagendan. Det är någonting som jag naturligtvis har en tillförsikt inför, säger David Winerdal, som numera är en oberoende kristdemokrat.

Läs även: – Demokratin född 24 maj 1919 – död 17 oktober 2022

Dela artikeln