🕝 2 minuter
Vigd ceremoni väntar när ny ärkebiskop invigs i Södertälje
Publicerad 2 december 2023 03:13
Uppdaterad 2 december 2023 12:00

Foto: Alexander Isa/Facebook, S:ta Maria Norrköping

Nästa vecka kommer munken Youhanon Lahdo att vigas till ny ärkebiskop för Sveriges syrisk-ortodoxa kyrka vid en ceremoni i Sankt Jacob av Nsibin katedralen i Hovsjö.

Ceremonin börjar klockan 11 på lördagsförmiddagen, den 9 december, och kommer att direktsändas på kyrkans Facebooksida. Efteråt tar den nyvigde ärkebiskopen emot gratulationer och deltar i en bankett.

Bakgrunden till vigningen är att ärkestiftet har stått utan andlig ledning under en längre tid efter att den förra ärkebiskopen Julius Abdulahad Shabo pensionerades i slutet av förra året. Enligt Sargon Adam, vice ordförande för katedralen, har många spirituella och andliga frågor hamnat på efterkälken under denna period.

Patriarken, Mor Patriark Ignatius Aphrem II från Damaskus, Syrien, på besök Södertälje i februari när tidigare biskopen klev av. Foto: Tommy Hanna.

– Det är jobbigt att ärkestiftet har stått utan andlig ledning så länge och därför är det bra att vi nu får en ny biskop som kan ta hand om alla spirituella och andliga frågor som har hamnat på efterkälken, ibland flera år, sa Adam tidigare till LT.

Efter ceremonin tar den nyvigde biskopen Youhanon Lahdo emot gratulationer, och på eftermiddagen hålls en bankett med middag, musik och tal.

Dagen därpå, söndag 10 december, kommer han att hålla sin första mässa som biskop, då katedralen är öppen för allmänheten.

Rättelse:
Vid ett tidigare skede skrev vi felaktigt att vigseln sker idag (lördag den 2 december). Rätt datum är den 9 december.

Skribent: Lucas T

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Dela artikeln