🕝 3 minuter
BILDEXTRA: Patriarken på besök när biskopen kliver av
Publicerad 3 februari 2023 09:51
Uppdaterad 3 februari 2023 10:17

Foto: Tommy Hanna.

Ärkebiskopen Abdulahad Shabo kliver av för att gå i pension. Ledaren för världens syrisk-ortodoxa kristna, Mor Patriark Ignatius Aphrem II, befinner sig just nu i Södertälje i samband med valet av biskopens ersättare.

S:t Jacob kyrka i Södertälje var fylld av åhörare när patriarken, Mor Ignatius Aphrem, II besökte församlingen av Nsibin och katedralen i Hovsjö och höll en särskild högmässa. Besöket kommer efter att ärkebiskopen Abdulahad Shabo valt att gå i pension efter att ha tjänstgjort i över 35 år av kyrkans snart tvåtusenåriga existens.

Ärkebiskopen, Mor Julius Abdulahad Gallo Shabo, ledde den Syrisk-ortodoxa kyrkans ärkestift i Sverige, 
vars katedral varit S:t Jacob i Hovsjö, men väljer nu att gå i pension. Inom kort ska en ny ersättare utses – därav patriarkens besök från Damaskus, Syrien.

– Jag är oerhört glad att vara här idag och ser fram emot att tillsammans med er välja en ny ärkebiskop, sade Patriark Ignatius Aphrem II, i ett tal till åhörarna i S:t Jacob, på det egna hemspråket.

Syrisk-ortodoxa kyrkan i Södertälje är det största ortodoxa samfundet i Sverige med över 50 000 medlemmar och är uppdelad i två stift som leds av ärkebiskoparna Benyamin Atas och Abdulahad Shabo.

Den sistnämnde ska nu gå i pension och kommer inom kort att ersättas.

Mor Patriark Ignatius Aphrem II välkomnandes med öppna famnar. Ärkebiskopen Benyamen Atas till höger.

Patriarken från Syrien. Här med den pensionerade ärkebiskopen, Mor Julius Abdulahad Gallo Shabo.

Dela artikeln