Företag i fokus:

BILDEXTRA: Patriarken på besök när biskopen kliver av

329161527_1875242829499668_2183040604611035255_n

Foto: Tommy Hanna.

Ärkebiskopen Abdulahad Shabo kliver av för att gå i pension. Ledaren för världens syrisk-ortodoxa kristna, Mor Patriark Ignatius Aphrem II, befinner sig just nu i Södertälje i samband med valet av biskopens ersättare.

S:t Jacob kyrka i Södertälje var fylld av åhörare när patriarken, Mor Ignatius Aphrem, II besökte församlingen av Nsibin och katedralen i Hovsjö och höll en särskild högmässa. Besöket kommer efter att ärkebiskopen Abdulahad Shabo valt att gå i pension efter att ha tjänstgjort i över 35 år av kyrkans snart tvåtusenåriga existens.

Ärkebiskopen, Mor Julius Abdulahad Gallo Shabo, ledde den Syrisk-ortodoxa kyrkans ärkestift i Sverige, 
vars katedral varit S:t Jacob i Hovsjö, men väljer nu att gå i pension. Inom kort ska en ny ersättare utses – därav patriarkens besök från Damaskus, Syrien.

– Jag är oerhört glad att vara här idag och ser fram emot att tillsammans med er välja en ny ärkebiskop, sade Patriark Ignatius Aphrem II, i ett tal till åhörarna i S:t Jacob, på det egna hemspråket.

Syrisk-ortodoxa kyrkan i Södertälje är det största ortodoxa samfundet i Sverige med över 50 000 medlemmar och är uppdelad i två stift som leds av ärkebiskoparna Benyamin Atas och Abdulahad Shabo.

Den sistnämnde ska nu gå i pension och kommer inom kort att ersättas.

Mor Patriark Ignatius Aphrem II välkomnandes med öppna famnar. Ärkebiskopen Benyamen Atas till höger.

Patriarken från Syrien. Här med den pensionerade ärkebiskopen, Mor Julius Abdulahad Gallo Shabo.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 februari 2023 08:51
Senast uppdaterad: 3 februari 2023 09:17

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors