Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

BILDEXTRA: Patriarken på besök när biskopen kliver av

329161527_1875242829499668_2183040604611035255_n

Foto: Tommy Hanna.

Ärkebiskopen Abdulahad Shabo kliver av för att gå i pension. Ledaren för världens syrisk-ortodoxa kristna, Mor Patriark Ignatius Aphrem II, befinner sig just nu i Södertälje i samband med valet av biskopens ersättare.

S:t Jacob kyrka i Södertälje var fylld av åhörare när patriarken, Mor Ignatius Aphrem, II besökte församlingen av Nsibin och katedralen i Hovsjö och höll en särskild högmässa. Besöket kommer efter att ärkebiskopen Abdulahad Shabo valt att gå i pension efter att ha tjänstgjort i över 35 år av kyrkans snart tvåtusenåriga existens.

Ärkebiskopen, Mor Julius Abdulahad Gallo Shabo, ledde den Syrisk-ortodoxa kyrkans ärkestift i Sverige, 
vars katedral varit S:t Jacob i Hovsjö, men väljer nu att gå i pension. Inom kort ska en ny ersättare utses – därav patriarkens besök från Damaskus, Syrien.

– Jag är oerhört glad att vara här idag och ser fram emot att tillsammans med er välja en ny ärkebiskop, sade Patriark Ignatius Aphrem II, i ett tal till åhörarna i S:t Jacob, på det egna hemspråket.

Syrisk-ortodoxa kyrkan i Södertälje är det största ortodoxa samfundet i Sverige med över 50 000 medlemmar och är uppdelad i två stift som leds av ärkebiskoparna Benyamin Atas och Abdulahad Shabo.

Den sistnämnde ska nu gå i pension och kommer inom kort att ersättas.

Mor Patriark Ignatius Aphrem II välkomnandes med öppna famnar. Ärkebiskopen Benyamen Atas till höger.

Patriarken från Syrien. Här med den pensionerade ärkebiskopen, Mor Julius Abdulahad Gallo Shabo.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 februari 2023 08:51
Senast uppdaterad: 3 februari 2023 09:17

Ni lärare bör tänka på hur ni kommunicerar med oss

skola-elever-larare

Foto: Pxhere.

Varje dag, bokstavligen varje dag, åker jag på hemringning av lärarna. Det kan vara allt från tuggummi i munnen till mobilen i fickan. Det är så onödiga hemringningar som läraren väljer att utföra. Är det verkligen nödvändigt och varför är vår relation så dålig?

Jag får hemringning varje dag, men känner själv att det inte är nödvändiga samtal. Hemringningar inte är lösningen på problemen utan det är relationen mellan eleven och läraren som brister. Det är relationen som avgör om man som elev vill lära sig av sina misstag.

Väljer läraren att ständigt ringa hem till mina föräldrar istället för att diskutera situationen med mig och förklara konsekvenserna, samt motivera mig till att vilja förstå mina misstag så kommer jag som elev inte vilja lyssna och göra bättre ifrån mig.

Väljer du som lärare att istället kommunicera med mig och förklara mina misstag på ett lugnt och sansat sätt, så garanterar jag att att vår relation kommer bli bättre. Jag som elev vill förbättras.

Du som lärare kanske anser att det är något som ska diskuteras hemma, samt att föräldrarna ska ta ansvar och se till att barnen gör rätt för sig i skolan. Men ni glömmer att en större del av våra dagar spenderas i skolan. Ert sätt att kommunicera med oss elever kan ibland ske aggressivt och högljutt, som leder till att eleven distansera sig. Det blir otryggt för oss elever som tappar fortroendet och leder till att vi inte alls kommer lyssna på er. Vi elever hör högljudda och frustrerade lärare dagligen, så högljudda att hela skolan skakar.

Vill ni nå oss elever är det hög tid att tänka till. Svaret på vår vårt beteende ligger i hur ni kommunicerar med oss. Inte alltid, men oftast. Ni ska vara våra förebilder och föregå med gott exempel, inte vara våra mardrömmar. 

En som är trött lärarnas beteende

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 20:45

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors