🕝 2 minuter
"Vi ska vara en inkluderande arbetsplats"
Publicerad 3 augusti 2024 08:00
Uppdaterad 3 augusti 2024 08:00
Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef. Foto: Liza Simonsson.

Under Stockholm Pride uppmärksammas HBTQI-frågor särskilt mycket, men för Södertälje kommun är detta ett kontinuerligt arbete året om. - Det är ett ständigt pågående arbete, säger Ulrika Semelius Kihlgren, tf HR-direktör.

Södertälje kommun arbetar kontinuerligt med HBTQI-frågor för att vara en öppen och inkluderande kommun där alla medborgare har lika rättigheter. Arbetet pågår året runt och inkluderar deltagande i forskningsprojekt, utbildningar och specifika aktiviteter inom Kultur- och fritidskontoret.

- Att vara observant på normer, beteenden och rutiner för att motverka kränkningar, trakasserier och främja lika rättigheter oavsett diskrimineringsgrund är viktigt. Kommunen jobbar även med frågan internt, den ska kunna följas i de årshjul som verksamheten har för arbetsplatsträffar och samverkansgrupper, säger Ulrika Semelius Kihlgren, tf HR-direktör.

HBTQI-perspektivet beaktas vid mediainköp till kommunens bibliotek och i aktiviteter på fritidsgårdarna, som Pep-festen och Tjejmässan. För att synliggöra HBTQI-arbetet är Ung Fritids minibussar regnbågs-stripade och fritidsgårdarna bär regnbågsflaggan.

- Vi ska vara en inkluderande arbetsplats som erbjuder inkluderande verksamheter. Senast i december 2023 genomförde vi en utbildning för samtliga medarbetare om normkritik, intersektionalitet, inkludering och bemötande med RFSL, säger Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef.

Inom utbildningssektorn arbetar förskolor och skolor enligt lag med åtgärder för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter, vilket skapar en trygg miljö för alla elever, inklusive HBTQI-personer. Kommunens omsorgskontor utbildar medarbetare och chefer inom HBTQI-frågor som en del av mångfaldsarbetet.

Ulrika Semelius Kihlgren, tf HR-direktör. Foto: Liza Simonsson.

- En riktad satsning görs även inom äldreomsorgen där vi deltar i ett forskningsprojekt via Södertörns högskola som handlar om att belysa HBTQI-perspektivet inom vård- och omsorg. Vi behöver även fortsatt ett fokus på HBTQI-perspektivet för att på bästa sätt skapa goda möten med de som har behov av olika stödinsatser, säger omsorgsdirektör Karin Björkryd.

RFSL erbjuder certifiering inom HBTQI-frågor, och flera av kommunens verksamheter, inklusive HR-avdelningen, är certifierade. Verksamheterna kan också arrangera föreläsningar eller samtal för att öka medvetenheten om HBTQI-frågor bland medarbetarna.

Läs även: Kommunen ställer in bussar till Pridefestivalen

Dela artikeln