🕝 1 minuter
Utredning mot Hallanställd avslutas - "Baserad på rykten"
Publicerad 15 juli 2022 15:48
Uppdaterad 15 juli 2022 15:49

Foto: Kriminalvården.

En Hallanställd anmäldes till JO, Justitieombudsmannen, av en intagen för att ha läckt ut uppgifter till andra medfångar.

JO inledde en granskning mot kriminalvårdaren, men beslutar att avvisa kritiken om att den anställde bröt mot tystnadsplikten.

Den intagne ska enligt uppgifter ha en skyddad identitet och ha en hotbild mot sig. Detta påstods kriminalvården berättat för andra intagna vilket ledde till oroligheter på en avdelning i anstalten.

Enligt uppgifter spreds uppgifterna på avdelningen som ledde till att den intagne, med skyddad identitet, sattes i isolering. Detta för han skapat negativ opinion och säkerhetshot mot kriminalvårdaren.

Jag tycker inte att det är okej att han röjer min sekretess.”, skrev den intagne i sin anmälan till JO.

Foto: Kriminalvården.

I sin anmälan framförde den intagne att det var särskilt känsligt för honom att hans identitet blev känt bland de intagna. Kriminalvårdaren har dock förnekat uppgifterna och i ett senare skede har den intagne medgett att uppgifterna om vårdaren byggde på rykten.

Nu besluter Justitieombudsmannen att avslå kritiken mot Kriminalvårdaren och anstalten.

”Anmälan innehåller allvarliga påståenden. Utredningen ger emellertid inte underlag för någon kritik mot vare sig den utpekade kriminalvårdaren eller myndigheten”, skriver JO i beslutet.

Dela artikeln