🕝 1 minuter
Ungdomar på Sis barrikaderade sig och tejpade över kameror
Publicerad 22 oktober 2023 07:00
Uppdaterad 22 oktober 2023 05:04

Arkivbild. Polisen på plats i Tysslinge vid ett tidgare tillfälle.

Ungdomar på Sis-hemmet i Tysslinge barricaderade sig själva. Dessa drastiska åtgärder togs som protest mot att de hade nekats mat och sina grundläggande behov.

Det har tidgare rapporterats om ”stökigheter med skadegörelse” på ungdomshemmet Tysslinge i Södertälje, med fyra incidenter som beskrivs som ”upploppsliknande situationer”. Vid ett fall hade ungdomarna barrikaderat sig och täckt över kamerorenligt ett anonymt tips till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt tipset, från någon som påstår sig vara en anställd som har lämnat sin tjänst, har ungdomarna motiverat sina handlingar med att de har nekats mat, duschar och möjligheten att kontakta IVO själva under flera veckor. Polisen har tvingats ingripa vid dessa fyra incidenter under en vecka, där ungdomarna barrikerade sig och orsakat skador på inredningen. Vid den senaste händelsen hittades även 25 gram av vad som misstänks vara hasch på ungdomshemmet.

(Annonslänk)

Det framgår också av tipset att personalen på ungdomshemmet brister i verktyg och lagstöd för att skapa en trygg miljö för ungdomarna. Dessutom påpekas att lokalerna inte är lämpade för att hantera våldsamma situationer och att det finns brist på avskiljningsrum för att hantera barrikaderingar. En ungdom på plats har även uttryckt frustration över bristen på sysselsättning och rutiner, vilket resulterar i understimulering.

Sis presstjänst meddelar i ett svar till SVT nyheter att Ivo nyligen genomfört en inspektion av Tysslinge efter att ha mottagit rapporter, där Ivo har haft samtal med såväl ungdomar som medarbetare.

Dela artikeln