🕝 1 minuter
Tufft för hushållen efter Riksbankens hårda besked
Publicerad 24 november 2022 12:06
Uppdaterad 24 november 2022 12:06

Foto: Creative Commons /Cc

I september höjde Riksbanken styrräntan med 1 procent och blev den största höjningen sedan år 1993. Nu kommer nästa chockhöjning med 75 punkters till 2,50 procent.

Motivationen till höjningen för två månader sedan var att inflationen ligger på för höga nivåer. Beskedet idag om den kraftiga höjning lyder den samma – att inflationen är fortfarande alldeles för hög.

Syftet med den högre ränta är föra att hålla inflationen under kontroll, så att det blir en hållbar tillväxt i ekonomin.

”Den höga inflationen urholkar mångas köpkraft och gör det svårare för hushåll och företag att planera sin ekonomi. För att få ner inflationen och värna inflationsmålet har direktionen beslutat att höja styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent.”, skriver riksbanken i ett pressmeddelande.

Enligt Riksbanken anses inflationsutvecklingen vara svår att bedöma i nuläget, men prognoser visar att styrräntan med stor sannolikhet kan komma att höjas ytterligare.

Beslutet om styrräntan verkställs från den 30 november och väntas ligga strax under 3 procent i början av nästa år och till 2025 beräknas den ligga strax därunder.

Läs även: Hon kritiserar Riksbankens räntebesked – ”Oroande”

Dela artikeln