🕝 1 minuter
Tre kvinnor frias efter pojkes drunkningsolycka i pool
Publicerad 29 maj 2023 12:13
Uppdaterad 29 maj 2023 12:13

Bild: Alexander Isa.

Domen mot tre personer som var misstänkta för vållande till annans död efter att en 4-årig pojke drunknade i en pool förra sommaren har nu fallit. Under måndagen friades alla tre åtalade av tingsrätten.

Den 14 juni 2022 lyckades en fyraårig pojke rymma från Lindängens förskola i Hagaberg och hamnade i en närliggande villa där han föll i poolen och hittades livlös. Trots intensiva räddningsförsök avled pojken senare på sjukhuset.

I december väckte åklagaren åtal mot tre kvinnor för vållande till annans död. På den aktuella dagen befann sig rektorn, som misstänktes ha brustit i tillsynen, ute på gården tillsammans med pojken och två andra barn som lekte i en sandlåda cirka 4-5 meter. Skolchefen och ordföranden för Evangeliska fosterlandsstiftelsen misstänktes för oaktsamhet i samband med brister i säkerheten på förskolan.

Rättegången inleddes den 26 april där åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter för de åtalade kvinnorna samt en företagsbot på 1,5 miljoner kronor för fosterlandsstiftelsen, som äger fastigheten.

Tidigt på måndagen offentliggjorde Södertälje tingsrätt domen mot de tre misstänkta kvinnorna.

Tingsrätten konstaterade att det inte finns några specifika lagkrav för höjden på ett staket runt en förskola. Trots att staketet vid Lindängens förskola var lågt och inte lämpligt för förskoleverksamhet finns det ingen reglering om höjden på staketet. Dessutom genomförde kommunen en tillsyn av förskolan 2016 utan anmärkningar.

Tingsrätten bedömde att rektorn borde ha sprungit istället för att gå när hon insåg att 4-åringen var försvunnen. Trots detta ansåg rätten att hennes agerande inte var präglat av likgiltighet eller nonchalans och att det inte var straffbart. Dessutom hade rektorn, som var ny i sin tjänst, inte befogenhet att vidta säkerhetsåtgärder som att höja staketet på förskolan.

(Annonslänk)

Dela artikeln