🕝 1 minuter
Telge bostäder chockhöjer hyror för Södertäljebor
Publicerad 1 november 2023 06:00
Uppdaterad 4 december 2023 13:39

Foto: Alexander Isa

Hyresgäster i Södertälje står inför en kraftig hyreshöjning i samband med att Telge Bostäder, stadens största hyresvärd, har yrkat på en höjning med 11,7 procent från och med 2024.

Telge Bostäder, som äger ungefär hälften av hyreslägenheterna i Södertälje, har i en nyligen inledd förhandling lagt fram ett yrkande på 11,7 procents hyreshöjning, vilket är mer än en fördubbling jämfört med de senaste årens höjningar på 3-5 procent i kommunen. Det berättar Hassan Jama, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen för Länstidningen.

Julkassen: Telgenytt i samarbete med St Afrems ortodoxa kyrka.

Hyresgästföreningen hade tidigare tecknat ett tvåårsavtal med Telge Bostäder, tillsammans med Nykvarnsbostäder, Rikshem, Ivarbo och Rygran inför 2022 och på vis förskonat hyresgästerna från de senaste årens stora hyreshöjningar, men det avtalet löper nu ut.

Maria Brunnström, hyresgäst hos Telge Bostäder i Södertälje, är kritisk till höjningen.

– Jag klarar mig ekonomiskt även fast jag får den här hyreshöjningen, men jag vet att det finns andra som får det jobbigt, säger hon till Telgenytt.

Maria berättar att hyreshöjningen bara är en i mängden av den senaste tidens prisökningar inom Telge Bostäder. Nyligen höjdes hyrorna i bolaget i mån till upprustningen av vinds- och källarförråd, nya sopkärl och renovering av tvättstugor.

– Någon tvättstuga har vi inte fått renoverad, men en hyreshöjning har vi ändå fått. De höjer hyrorna för oss hyresgäster utan att vi får vara med att tycka till, säger Maria Brunnström.

Förhandlingarna inför 2024 förväntas bli klara i mitten till slutet av november.

Telgenytt har sökt Telge Bostäder för kommentarer.

Skribent: Lucas T.

Dela artikeln