🕝 2 minuter
Stor kortege när Assyrian Riders uppmärksammar Seyfo
Publicerad 3 september 2022 20:22
Uppdaterad 3 september 2022 20:24

Tomas Rhawi, president Assyrian Riders. Foto: Daniel Brace.

Imorgon, söndag 4 september, är det återigen dags för Assyrian Riders att uppmärksamma folkmordet Seyfo i Turkiet 1915 i en stor motorcykelkortege.

Från parkeringen vid Kaknästornet i Stockholm till Södertälje med många motorcyklar och bilar som följer efter.

Assyrian Riders som har rötter i Mellanöstern där förfäderna föll offer under folkmordet Seyfo år 1915. Mer än två miljoner kristna assyrier/kaldéer/syrianer, armenier och greker slaktades av under det dåvarande osmanska riket.   

Över 100 år senare lever minnet vidare i hjärtan på ättlingarna som kämpar för ett erkännande  

– Vi gör det för att uppmärksamma folkmordet Seyfo, men även det som hände i Irak och Syrien år 2015, säger Tomas Rhawi, president för Assyrian Riders och medgrundare, till Telgenytt. 

Kortegen startar under söndagen från Kaknästornet och passerar turkiska ambassaden, vidare till Mynttorget, Östermalm, Kungsgatan, Sveagatan och vidare mot Botkyrka. I Botkyrka passerar man minnesmonumentet i Hallunda  där familjerna ansluter sig för att åka sista sträckan mot Södertälje. 

Assyrian Riders i Södertälje 2019. Foto: Daniel Brace, Braceiller Productions.

– Från Kaknästornet till Botkyrka åker vi enbart motorcyklar på grund trafiksäkerheten. När vi är över 50-60 motorcyklar blir kortegen uppemot 1200 meter lång. Men vi välkomnar alla som vill ansluta sig, säger Rhawi.

I Södertälje kör Assyrian Riders kortege förbi minnesmonumentet vid S:t Afrems kyrka i Geneta för att sedan avsluta med minnesstund i katedralen St: Jacob i Hovsjö.  

– Vi började Ride For Seyfo 2015 i samband med minnesdagen på 100-årsdagen. Men även för att uppmärksamma det som hände i Irak och Syrian i samband med terrorgruppens ISIS framfart. Vi fick i princip uppleva ett nytt folkmord i modern tid, säger Rhawi. 

I Södertälje pågår just nu planeringar om ett Sefyo-monument i centrala Södertälje för att hedra offren i nuvarande Turkiet 2015. Men planerna blev dock uppskjutna pågrund av att berörda parter inte känt sig inkluderande och därför väntas nya förslag presenteras. 

Assyrian Riders åker från Kaknästornet vid 11:00 och väntas nå slutdestinationen vid St Jacob i Södertälje klockan 14:30.

Dela artikeln