🕝 1 minuter
Stödet till Nato ökar i ny undersökning
Publicerad 14 december 2022 05:00
Uppdaterad 13 december 2022 22:37

Pressbild, SCB

Den senaste partisympatiundersökning gjord av Statistikmyndigheten, SCB, visar att fler väljare är positivt inställda till Nato. Totalt uppger 67,8 procent av väljare att de är ganska eller mycket positivt inställda till Nato, vilket är en ökning med 5,3 procent.

– Jämfört med undersökningen i maj har andelen väljare som uppger att de är mycket positiva ökat. Andelen som svarar att de inte vet eller inte vill svara på frågan har samtidigt minskat. Dessa förändringar är statistiskt säkerställda, säger Leonora Uddhammar, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Partisympatiundersökningen i maj ställdes frågan om väljares inställning till Nato för första gången. I maj svarade 22,6 procent av väljare att de var mycket positivt inställda till Nato, och i den andra mätningen i november uppgavs det att 28,9 procent var det.

De som ingår i undersökningen har tillfrågats om de är ganska eller mycket positivt/negativt inställda till ett svenskt medlemskap i Nato. I frågeställningen ingår inte ett ja eller nej till medlemskap.

Text: Gustav Pettersson

Dela artikeln