Debatt
🕝 2 minuter
"Stängda bankkonton – Dra inte alla människor över en kam"
Publicerad 30 december 2022 12:54
Uppdaterad 1 maj 2024 15:16
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Arkivbild

Min mamma, 90 år gammal, fick sitt bankkonto nedstängt efter en transaktion på motsvarande 50 000 kronor från Schweiz. Det väcker en hel del tankar. 

Dynamiken bland assyrier-syrianer-kaldéer får inte misstänkliggöras av myndigheter och finansbranschen.

Folkgruppen har alltid löst sina egna behov och samhälleliga krav på egen hand. Man har aldrig vänt sig till myndigheter för att tillgodogöra sig något, man har alltid löst sina egna behov själv.

Ett exempel är Midyat, varifrån de flesta i folkgruppen kommer från när det gäller Turkiet. Trots att det inte fanns mer än ett gymnasium så var orten en motor i att lära människor olika yrkeskunskaper. I Midyat lärde sig varje år flera hundra lärlingar till yrken som skräddare, frisörer, skomakare, guldsmeder, tandläkare, stenhuggare, byggherrar samt förädling av jordbruk och skinn och mycket annat.

Trots att det fanns stora städer runt omkring så var Midyat handelscentrum för allt.

”De flesta är affärsmän och är modiga i att driva affärer”

Folket har utvandrat till olika länder i Europa. En familj kan ha en medlem i Tyskland, en i Schweiz och en i Holland och så vidare. De flesta är affärsmän och är modiga i att driva affärer – och dessutom hjälper de flesta varandra när någon familjemedlem behöver finansiera ett företagsköp eller något annat. Därigenom kan man se att penningtransaktioner görs fram och tillbaka även över gränserna. 

Nu, efter kriget i Irak och Syrien, så har många utvandrat från dessa länder – bland annat till Sverige. Många av dessa människor är förmögna och flyttar sina tillgångar till Sverige. Så nu kommer transaktioner från Beirut, Bagdad, Dubai och så vidare. För bankanställda som inte känner till dessa bakgrundsfakta, traditionen och historien kan transaktionerna verka misstänkta. 

I mångas ögon är också en flykting fattig. Så är inte fallet.

”En del bankdirektörer uppmanar till och med affärsmän att inte registrera företag i Södertälje.”

Vi har tidigare sett hur olika experter hos polisen dragit felaktiga slutsatser om assyrier-syrianer-kaldéer. Nu ser vi också att banker kan agera olika. En person som fick sitt konto stängt av sin bank här i Södertälje kunde starta ett företag i en annan stad i samma bank. En del bankdirektörer uppmanar till och med affärsmän att inte registrera företag i Södertälje. Hur ska vi tolka det? 

Polisen får och ska bekämpa kriminaliteten i Södertälje utan nåd – folket är de som har förlorat mest på kriminaliteten. Men alla människor får inte dras över en kam.

Låt dessa drivkraftiga människor arbeta och driva sina affärer. Stoppa inte människors dynamik och vilja i att starta nytt för att bankens fyrkantighet sätter käppar i hjulet. 

Özcan Kaldoyo

Läs även: – INSÄNDARE: Ställ Linda H Staaf till svars

Dela artikeln