Debatt
🕝 3 minuter
"INSÄNDARE: Södertäljes Walk of Fame är ett bra förslag"
Publicerad 10 juni 2024 16:53
Uppdaterad 10 juni 2024 16:54
MONTAGEBILD. Foto/Montage: Pexels/Alexander Isa
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

"Walk of Fame är ett väldigt bra förslag, så pass bra att Realistpartiet föreslog exakt det i en motion redan 20 februari 2018", det skriver Joakim Granberg, RP, i en insändare.

Tomas Karlsson, LTs ledarskribent, skriver 5 juni i sin ledare att det vore fint om Södertälje kunde hylla sina lokala hjältar på ett mera tydligt och bestående vis, en idé som Tomas lyfter är att inrätta en Södertäljes egen Walk of Fame, på ungefär samma vis som den kända varianten i Los Angeles med gatstenar som hyllar framstående personligheter.
Värt att nämna är att både Trollhättan och Malmö har inrättat en Walk of Fame för att hylla lokala förebilder. 

Vi håller med om att en egen Walk of Fame är ett väldigt bra förslag, så pass bra att Realistpartiet föreslog exakt det i en motion redan 20 februari 2018!
Tyvärr så sa dåvarande majoriteten S, V och MP nej till detta då det skulle kosta pengar.

Joakim Granberg, RP

Men nu när även Tomas Karlsson anser det är en vettig idé så kanske man ändrar sig och genomför förslaget ändå, för det vore inte konstigt alls då det är vanligt att man säger nej till bra förslag för att sedan ändå genomföra de i ”egen regi” så att säga, det viktiga är att alltid säga nej till förslag som kommer ifrån andra partier, det är en princip som Socialdemokraterna hållit hårt på under de 10 åren jag har varit med i politiken oavsett vilka partier man styr med. 

Här är några andra exempel på våra motioner (förslag) som Realistpartiet har lagt som den politiska ledningen har sagt blankt nej till men ändå sedan genomfört i egen regi senare.

10 dec 2014: Förläng sommarsäsongen för uteserveringar: NEJ!
Men sedan 2023 så kan restauranger med tillstånd ha uteservering året runt.

26 mars 2015: Inför gratis WIFI i centrum: NEJ!
Men det infördes i centrum under 2019 och Boel Godner invigde det.

8 oktober 2015: 2 Tim gratis P tid i centrum: NEJ!
Men genomfördes 2021 och har sedan funnits på diverse parkeringar. 

11 november 2020: Inför en extern visselblåsarfunktion: NEJ!
Men det blev en ny nationell lag som kräver detta - Så det infördes under 2023.

23 maj 2023: Vård och omsorgsboende i Mölnbo: NEJ det behövs inte…
Men vi ser nu i 17 maj 2024 i ett remissvar att man planerar för bostäder för äldre som gruppbostäder och äldreboende i just Mölnbo, vilket såklart är bra! 

"Vi har under åratal tjatat om att vi måste upphandla byggnation av bostäder"

Det finns ytterligare exempel som inte är exakt så uppenbara, men ändå värt att nämna, vi har under åratal tjatat om att vi måste upphandla byggnation av bostäder bättre så att folk har råd att betala hyran, det har man nu börjat titta på efter misslyckade och extremt dyra projekt som ”Stockholmsberget” (höghus i grusåsen) där hyrorna blev extrema. 

Vi föreslog även en ekonomi och företagsnämnd redan 19 juli 2021 för att komma till rätta med det dåliga företagsklimatet och våra kassa inköpsrutiner som ofta kostar oss skjortan, även det sa man nej till men nu har man sedan 2023 startat något som heter arbets- och näringslivsnämnden samt även en investeringsberedning som tillsammans täcker en del av vad vi var ute efter, men långt ifrån allt.

Det senaste är faktiskt komiskt, 2 juni 2023 föreslog vi att man skulle installera pantrör på de kommunala papperskorgarna, det har tekniska nämnden och kontoret sagt ja till och faktiskt genomfört nu under våren, men den politiska ledningen har fortfarande inte ens svarat på motionen…

Det är skadligt för Södertäljeborna när politiker håller tillbaka bra förslag enbart för att förslaget kommer ifrån ett annat parti, man sätter eget parti och egot före folkets bästa, så ska inte en folkvald politiker agera, Södertäljes bästa ska alltid gå före!

Joakim Granberg
Realistpartiet, Södertäljes lokalparti 

Dela artikeln