Södertälje kommun
🕝 2 minuter
Södertäljes stjärnor klara för Paralympics i Paris
Publicerad 4 juli 2024 13:30
Uppdaterad 4 juli 2024 13:30
Conrad Hildebrand och Nicola St Clair Maitland. Foto: Privat

Conrad Hildebrand och Nicola St Clair Maitland från Södertälje Simsällskap har fått klartecken att representera Sverige i Paralympics 2024 i Paris.

Södertälje Simsällskaps stjärnor, Conrad Hildebrand och Nicola St Clair Maitland, är officiellt uttagna att representera Sverige i Paralympics i Paris. Med stor entusiasm ser de fram emot att tävla i de prestigefyllda spelen som äger rum från den 28 augusti till den 8 september.

– Vi är glada att kunna ta ut Nicola och Conrad till den svenska truppen. Det är två lovande simmare som har gjort fina resultat och förtjänar den här chansen. Dessutom kommer de att plocka med sig ovärderlig erfarenhet inför kommande spel, säger truppchef Niclas Grön.

Conrad Hildebrand, som återvänt till simningen efter en allvarlig olycka, kommer att tävla i 50 meter ryggsim, 100 meter ryggsim och 200 meter frisim. Nicola St Clair Maitland, som redan har en imponerande meritlista trots sin unga ålder, kommer att tävla i 50 meter fjärilsim och 400 meter frisim.

– Att ta mig till ett Paralympics är något jag drömt om sedan jag började simma som barn. Jag är så galet stolt över mig själv för att jag inte gav upp hoppet och tog mig tillbaka från en väldigt tuff period i livet, säger Nicola St Clair Maitland.

Den svenska paralympiska truppen fortsätter att ta form med dessa nya tillskott. I juni blev den erfarna simmaren Pernilla Lindberg, som har deltagit i tre tidigare Paralympics, uttagen till spelen. Nu får ytterligare två simmare, debutanterna Conrad och Nicola, möjligheten att tävla på den största scenen för parasport.

Nicola St Clair Maitland, 21 år gammal, har redan visat sin kapacitet på internationell nivå. Hon vann nyligen ett EM-brons på 400 meter frisim i Madeira i april och har flera topp-placeringar från VM i Manchester förra året, inklusive dubbla EM-brons från 2018.

Conrad Hildebrand var en av landets bästa simmare som 16-åring innan en parkourolycka förändrade hans liv. Efter att ha förlorat rörligheten från bröstet och nedåt, hittade han till parasporten och tävlade för landslaget i rullstolsrugby innan han återvände till simningen för knappt tre år sedan. Hans imponerande prestationer inkluderar sjunde- och åttondeplaceringar från VM 2023.

- Nu har jag äntligen nått det jag jagat efter hela livet. Att få tävla i Paris gör att alla tusentals timmar av slit och uppoffringar längs vägen inte varit förgäves. Jag älskar att tävla och att tävla mot de allra bästa, det är det roligaste jag vet. Ju högre press, desto häftigare är det. De paralympiska spelen är den ultimata scenen för elitidrottare så det kommer att bli fruktansvärt kul.

För båda simmarna har målet hela tiden varit att nå Paralympics, och nu är de redo att göra sitt bästa i Paris. Den svenska truppen ser fram emot att se dessa talanger lysa upp bassängen och kämpa för medaljer.

Simtävlingarna under Paralympics pågår från den 29 augusti till den 7 september, och förväntningarna är höga på de svenska deltagarna.

Dela artikeln