🕝 2 minuter
Södertäljes kontroll av avfallstransporter sprider sig i länet
Publicerad 13 november 2024 12:00
Uppdaterad 13 november 2024 12:00
Foto: Arbetsmiljöverket

Miljökontoret i Södertälje har aktivt arbetat med att granska avfallstransporter för att stärka regelefterlevnaden inom branschen. Deras framgångsrika metod har nu inspirerat till en omfattande tillsynsinsats som sträcker sig över hela Stockholms län.

Miljökontoret i Södertälje har tagit ledningen i att stärka tillsynen över avfallstransporter, och arbetet har nu blivit en modell för hela Stockholms län. Under september månad deltog 18 kommuner tillsammans med Arbetsmiljöverket, Polisen och Länsstyrelsen i en omfattande kontrollinsats.

- När vi identifierar brister under gemensamma tillsynsinsatser får vi möjlighet att genomföra mer heltäckande insatser, där både arbetsmiljö- och miljökrav beaktas, säger Sara Svensson, Arbetsmiljöverkets samordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet i region Stockholm.

Resultaten från insatsen visar att mer än hälften av de kontrollerade avfallstransporterna bröt mot regler eller saknade nödvändiga tillstånd.

Sedan Södertäljes miljökontor inledde sina riktade kontroller av avfallstransporter 2022 har man kunnat identifiera och åtgärda flera brister, något som inspirerat andra kommuner i länet att följa samma modell. Syftet är att minska brott inom avfallshantering och stärka säkerheten för de anställda. Kontrollen av transportfordonens arbetsmiljö har lett till att Arbetsmiljöverket utfärdat sanktionsavgifter på totalt över en miljon kronor, där brister i säkerhet kring bakgavellyftar var en vanlig anledning.

Vid transport av avfall krävs tillstånd eller anmälan hos Länsstyrelsen, och ansvaret för att säkerställa att dessa krav uppfylls ligger hos kommunerna. Under insatsen upptäcktes att många transporter skedde utan nödvändiga tillstånd och att regler för avfallssortering inte följdes, vilket innebär att osorterat bygg- och rivningsavfall transporterades olagligt. Totalt visade inspektionerna att cirka 60 procent av transporterna bröt mot gällande regler.

En viktig del av Södertäljes metod är att öka kunskapen om regelverket hos både företag och andra kommuner. Resultaten från kontrollerna pekar på ett behov av ytterligare vägledning för att säkerställa efterlevnad.

Över hälften av de granskade avfallstransporterna hade regelbrott eller saknade tillstånd. Foto: Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljörisker och sanktionsavgifter
Under insatsen riktade Arbetsmiljöverket sanktionsavgifter mot 14 företag som brustit i säkerheten för sina transportfordon, främst på grund av obesiktade bakgavellyftar. Avgifterna uppgår totalt till drygt en miljon kronor.

- Det är avgörande att företag tar sitt ansvar för säkerheten och säkerställer att all utrustning är korrekt besiktigad. Bakgavellyftar är en central arbetsutrustning inom transportsektorn och om de inte besiktas regelbundet riskerar både förare och andra anställda att utsättas för allvarliga olycksrisker. Vi genomför dessa kontroller för att stärka arbetsmiljön och minska antalet arbetsplatsolyckor, säger Sara Svensson.

Samarbetet mellan Miljökontoret i Södertälje, Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Länsstyrelsen är ett led i det nationella arbetet mot arbetslivskriminalitet. Genom myndighetsgemensamma insatser kan problem inom avfallsbranschen hanteras effektivt och skapa säkrare arbetsmiljöer samt bidra till en hållbarare miljö.

Dela artikeln