🕝 2 minuter
Södertäljepolisen anklagas för allvarliga tjänstefel - Utreds av JO
Publicerad 30 oktober 2023 06:00
Uppdaterad 30 oktober 2023 13:46

Arkivbild

En man blev frihetsberövad och hans hem, där hans två små döttrar befann sig, genomsöktes av polisen på grund av misstankar om ringa narkotikabrott. Nu har Justitieombudsmannen, JO, valt att inleda en utredning av polisens agerande i Södertälje efter misstanke om att husrannsakan genomfördes utan godkännande.

Det var i juni månad när en man stoppades av polisen på väg hem från en livsmedelsbutik i Södertälje efter en lång arbetsdag som busschaufför. Istället för att få åka hem fördes han till polisstationen och misstänktes för drogfylla och skäligen misstänkt för ringa narkotikabrott. Därefter genomförde polisen en husrannsakan i mannens bostad där hans två sovande döttrar befann sig.

”Jag var trött och ville hem till mina två minderåriga barn. Jag sa att jag ville ringa min advokat men det fick jag inte. Istället visiterade de mig och tog alla mina personliga tillhörigheter.”, skriver mannen i anmälan till JO.

(Annonslänk)

Han informerade om sin anställning och det samarbete som företaget har med Transportstyrelsen, där regelbundna drogkontroller genomförs, samt att arbetsgivaren har en strikt nolltoleranspolicy gällande droger. Dessutom betonade han att han aldrig tidigare hade använt droger och inte heller hade blivit tidigare dömd eller misstänkt för narkotikabrott. Trots detta genomfördes en husrannsakan i bostaden med flera poliser när hans två minderåriga barn låg och sov, i väntan på att fadern skulle komma hem efter en lång arbetsdag.

”De blev uppjagade av polisen och utkörda ur sina rum utan. Båda skickade mig oroliga meddelanden. Min yngre dotter blev mycket rädd, polisen tvingade henne öppna datorn som vi använder och en polis kollade allt innehåll utan tillstånd i cirka en timme. Det känns mycket kränkande.”, skriver mannen i anmälan.

Efter händelsen beslutade han att anmäla Södertäljepolisen till Justitieombudsmannen för att ha genomfört en olaglig husrannsakan i hans hem och anklagar Södertäljepolisen för att ha begått allvarliga tjänstefel.

Nu har JO beslutat att inleda ett ärende efter incidenten och begär att Polismyndigheten yttrar sig och redovisar sin bedömning av grunden för husrannsakan som genomfördes i mannens bostad. De kräver även att polisen lämnar ett yttrande som inkluderar en redogörelse för myndighetens handläggning samt relevant lagstiftning.

Dela artikeln