🕝 1 minuter
Södertäljebo vinner internationellt bokpris "Best book in the world"
Publicerad 8 december 2021 01:00
Uppdaterad 8 december 2021 01:00

Foto: Per-Erik Berglund.

Södertäljebon Stina Almroth, 72, är aktuell med boken Fika: Made in Sweden. Nu har hennes bok vunnit utmärkelsen “Best book in the world” inom ämneskategorin Kaffe. 

Priset Gourmand World Cookbook Awards har under de senaste 26 åren delat ut priser inom 105 olika kategorier för mat- och dryckesböcker. Priset är jämförligt med filmindustrins Oscar’s Awards, och är den enda internationella tävlingen i sitt slag. År 2017 deltog böcker och författare från 225 olika länder och regioner i tävlingen. 

I år har Stina Almroths bok Fika: Made in Sweden utsetts till en av världens fyra bästa böcker rörande kaffe. I den totala rankingen för kaffeböcker hamnar boken på en andraplats, endast bakom den turkiska boken Ahde Vefa – A Turkish coffee story av Cenk R. Girginol. 

Boken är publicerad av Albertine Publishing – ett nystartat bokförlag som drivs av Stina Almroth själv. 

På sin Facebooksida riktar Stina Almroth ett tack till sina medarbetare.

– Det har varit en ära att få samskapa denna bok tillsammans med fotografen Magnus Skoglöf och grafiska designern Cecilia Kusoffsky. Men det var så klart bokens helhet, med varje finslipad detalj, som blev bäst i världen!”, skriver hon. 

Priset, som delades ut i Frankrike, innebär ett erkännande för Stina Almroths och hennes medarbetares kompetens som bokmakare, samtidigt som det innebär global uppmärksamhet för vår kulturskatt FIKA och därigenom Sverige. 

Text: Albert Greek.

Dela artikeln