🕝 2 minuter
Södertälje skärper rutiner för att motverka välfärdsbrott
Publicerad 18 maj 2025 05:00
Uppdaterad 18 maj 2025 05:00
Foto: Alexander Isa

Kommunen har infört tydligare rutiner för att upptäcka och rapportera välfärdsbrott som falsk folkbokföring och felaktiga bidragsuppgifter – i enlighet med en ny lag som trädde i kraft 1 april 2025.

Södertälje kommun stärker nu sitt arbete mot välfärdsbrott. Bakgrunden är en ny lag som började gälla den 1 april 2025och som innebär att kommuner och regioner är skyldiga att rapportera misstänkta felaktigheter till brottsbekämpande myndigheter – både på begäran och på eget initiativ.

Omsorgskontoret är en av de verksamheter som nu har tagit fram särskilda rutiner för hur både ledning och medarbetare ska agera vid misstanke om exempelvis falsk folkbokföring, felaktiga inkomstuppgifter eller oregistrerade dödsfall. Liknande rutiner tas fram på fler håll inom kommunen.

– Bidragsbrott slukar resurser från dem som behöver stöd så som personlig assistans och hemtjänst. Södertälje kommun ligger i framkant i arbetet mot välfärdsbrottslighet och den nya rutinen är ett steg framåt, säger omsorgsdirektör Karin Björkryd.

Karin Björkryd, omsorgsdirektör på Södertälje kommun. Foto: Liza Simonsson 

Underrättelseskyldigheten gäller alla kommunala verksamheter och riktar sig till den myndighet som ansvarar för den aktuella ersättningen, ofta Försäkringskassan, Skatteverket eller Polisen. Kommunens roll är att slå larm vid misstanke – det är mottagande myndighet som ansvarar för eventuell utredning.

Polismyndigheten har tagit fram en vägledning för vilka typer av uppgifter de efterfrågar. Det handlar bland annat om ärenden kopplade till offentlig upphandling, bidragsutbetalningar, miljötillsyn, bygglov och tillståndsgivning för bland annat alkohol, tobak och fristående förskolor.

– Rutiner och vässade arbetssätt blir en central pusselbit i det övergripande myndighetsgemensamma Paxarbetet som kommunen bedrivit i skarpare former sedan 2021. De nya lagkraven hjälper oss att skydda våra gemensamma skattepengar från personer som vill använda välfärdspengar till personlig vinning, säger Magnus Gyllestad, stadsdirektör, Södertälje kommun.

Genom att tydliggöra hur och när kommunen ska underrätta, hoppas man nu kunna bidra mer effektivt till att förebygga och bekämpa brott i välfärdssystemen.

Magnus Gyllestad. Foto Södertälje kommun.

Dela artikeln