Uppdaterad 23 maj 2025 11:30

Samtidiga byggprojekt riskerar att skapa kaos i städer. Ny forskning visar att brist på helhetsperspektiv och samordning är en nyckelfaktor – något som är särskilt aktuellt för Järna och Södertälje i samband med Ostlänken.
När flera stora byggprojekt pågår samtidigt ökar risken för trafikstörningar och avspärrningar som påverkar vardagen för invånarna. I en ny forskningsantologi från bland annat Linköpings universitet lyfts vikten av en tydlig samordning för att undvika just detta – en utmaning som också Södertälje och Järna står inför i och med det omfattande järnvägsprojektet Ostlänken.
Forskarna bakom projekten Störningsfri stad och Störningsfri stad 2.0 varnar för det de kallar ett "planeringsgap", där olika byggaktörer saknar överblick och helhetssyn. Det leder till spontana lösningar och parallella avstängningar som kan göra hela stadsdelar svårframkomliga. Ett känt exempel är Västlänken i Göteborg, där brist på samordning lett till stora tillgänglighetsproblem.
- Ingen har en överblick över alla samtidiga projekt i en stad. Utan varje projekt är en liten ö och då gör byggbolagen så gott de kan utifrån den lilla ön. Problemet uppstår när du har väldigt många öar jämte varandra med många olika byggbolag, säger Anna Fredriksson.

I Järna, där Ostlänken ska dra fram, blir behovet av effektiv samordning tydligt. Flera aktörer kommer att vara involverade i arbetet kring det nya stationsområdet, vilket kräver strukturerad planering för att undvika störningar i tätbebyggda områden.
- Ta ett megaprojekt som Ostlänken som kommer att pågå länge. Då har alla aktörer en önskan om att ha en fungerande stad samtidigt som de kan ha en effektiv framdrift i sitt projekt. Där kommer det att bli ett antal avvägningar mellan hur mycket avstängningar projektet kan göra och tillgängligheten, säger Anna Fredriksson.
För att möta dessa utmaningar har forskarna tagit fram verktyg som avancerade simuleringar och digitala tvillingar – modeller som visualiserar byggtransporter och identifierar så kallade ”hot spots” där störningsrisken är hög. Denna teknik används redan i kommuner som Linköping och Norrköping, och skulle enligt forskarna kunna implementeras även i Södertälje kommun.
Nästa steg för forskargruppen är projektet Störningsfri stad 3.0, där man undersöker hur dessa digitala verktyg kan användas för både invånare och beslutsfattare för att navigera och planera under längre byggfaser.
Med stora infrastrukturprojekt på gång i regionen är forskarnas budskap tydligt: en stad behöver någon som ser helheten – annars riskerar tillgängligheten att hamna i kläm.
Läs även: Nya Ostlänken - Direkttåg från Södertälje till Skavsta flygplats