🕝 1 minuter
Södertälje har landets lägsta avgift för måltider på boenden
Publicerad 23 oktober 2023 23:47
Uppdaterad 24 oktober 2023 00:21

Foto: Pexels

Kostnaden för måltider på särskilda boenden varierar mycket mellan olika svenska kommuner, enligt en granskning utförd av Kommunalarbetaren. De boende i Malmö stad betalar nästan 1 700 kronor mer per månad än de boende i Södertälje.

Den som bor på ett särskilt boende betalar varje månad tusentals kronor för mat och dryck. Enligt Kommunalarbetarens granskning betalar de boende i Malmö stad 4 799 kronor per månad, vilket är högst bland de granskade kommunerna. I Södertälje, som har lägst avgift av de granskade kommunerna, är motsvarande kostnad 3 106 kronor. 

Skillnaden på nästan 1 700 kronor beror dock inte på att matens kvalitet är lägre i Södertälje kommun, utan Ilona Tóth, ekonomichef på Södertälje kommun, förklarar att en höjning av avgiften inte skulle ge så stora intäkter.

(Annonslänk)

– De personer som bor på äldreboende är inte så resursstarka. Jag tycker att vår avgift är relevant som den är, säger Ilona Tóth, ekonomichef på Södertälje kommun, till Kommunalarbetaren.

I Malmö stads avgift ingår flera kostnader utöver själva maten, som lokalkostnader och personal. Södertälje har inte räknat in lika mycket i sin avgift. Exakt varför avgiften är högre i Malmö än i andra kommuner är oklart.

– Vi får utreda frågan, säger Luisa Hansson, budgetchef i Malmö stad.

Så här mycket betalar de boende i Södertälje i månaden, jämfört med några av Sveriges största kommuner:

Malmö: 4.799 kr
Göteborg: 4.339 kr
Linköping: 4.027 kr
Uppsala: 3.805 kr
Stockholm: 3.207 kr
Södertälje: 3.106 kr

Text av: Lucas T.

Dela artikeln