🕝 1 minuter
Södertälje BB slutar ta in hyrbarnmorskor
Publicerad 25 juli 2023 19:04
Uppdaterad 25 juli 2023 19:04

Foto: Pexels

Under de senaste fem åren Södertälje BB anlitat hyrbarnmorskor till en kostnad av över 17 miljoner kronor. Men nu har sjukhuset helt slutat ta in hyrbarnmorskor, rapporterar SVT.

Bristen på barnmorskor har varit en pågående utmaning för Södertälje förlossning under flera år. För att möta behovet har sjukhuset under de senaste fem åren anlitat hyrbarnmorskor till en betydande kostnad på över 17 miljoner kronor. Vissa fall har sjukhuset tvingats betala upp till 40 procent högre kostnader för att täcka upp för personalbristen, enligt SVT.

Emellertid har situationen förändrats sedan regionen införde ett hyrstopp i mars i år. Kostnaderna för hyrbarnmorskor har minskat avsevärt, men i takt med detta har övertidstimmar för den egna personalen ökat för att täcka bristen på barnmorskor.

– När vi får luckor tar vi in våra timanställda eller att våra ordinarie personal behövr jobba övertid, och även vi har brister emellanåt och saknar personal och då behöver alla hjälpas på, säger vårdchefen Maria Hedström till SVT.

År 2017 låg notan för inhyrd personal på BB Södertälje på 5.700.000 kronor, men i år är den siffran betydligt lägre – endast 560 000 kronor.

Dela artikeln