Uppdaterad 8 december 2025 17:00
Imorgon samlas producenter, kockar och mataktörer från Sörmland och italienska Cilento i Ytterjärna för en unik eftermiddag fylld av smaker, hållbarhetsidéer och nya samarbeten.
Ytterjärna Kulturhus står värd när två av Europas mest framträdande regioner inom hållbar matproduktion möts: Ekodistrikt Sörmland och Ekodistrikt Cilento – Europas allra första ekodistrikt. Tillsammans ska de utforska hur lokal mat, internationellt samarbete och framtidens livsmedelssystem kan utvecklas genom etisk och hållbar handel.
Dagen inleds med slutkonferensen för KISMET, ett europeiskt projekt som letts av Hamburg och där Södertälje kommun och Stiftelsen BERAS International representerar Sverige. Här presenteras verktyg och arbetssätt för hur kommuner och regioner kan ställa om till mer hållbara och cirkulära matsystem.

Under eftermiddagen öppnas dörrarna till en mingelfylld mötesplats där mathantverkare från både Sörmland och Cilento bjuder på smakprover – allt från syrad grädde, kornbulgur och getkött till italiensk citrusmarmelad och ekologiska ostar. Samtidigt visar kockarna Emil Grönlund (Åsgatan 2) och Peter Andersson (Lindeborgs Eco Retreat) hur råvarorna kan förvandlas till nya smakupplevelser från två kulinariska traditioner.
Syftet med dagen är att skapa långsiktiga relationer mellan producenter, importörer, kommuner, restauranger och andra aktörer som vill utveckla hållbar livsmedelshandel – både lokalt och internationellt.
Evenemanget äger rum den 9 december kl. 13.30 i Ytterjärna Kulturhus och välkomnar alla som vill inspireras av framtidens mat och möta människorna bakom den.
MatLust, Södertäljes regionala utvecklingsnod för livsmedel, står bakom arrangemanget tillsammans med KISMET-projektet.







