🕝 1 minuter
Skattade inte för dricksen - Södertäljebo bötfälls
Publicerad 1 augusti 2022 07:00
Uppdaterad 31 juli 2022 22:06

Foto: Cc / Alex Ataseven.

En 29-årig man från Södertälje redovisade inte sin dricks som han mottog under arbete.

Nu har han fått skattekrav för att inte ha redovisat pengarna i sin deklaration.

Bakgrunden är uppgifter som Skatteverket hämtat in från bland annat hotellkedjan Scandic och Spa- och hotellanläggningen Yasuragi i Nacka. Där framgick det att flera anställda runt om i landet inte redovisat mottagen dricks i sina deklarationer.

Minst ett tjugotal hotell- och restauranganställda fick, efter skatteverkets kontroller, skattekrav och skattetillägg som straff.

Störst oredovisat drick hade en man från Sollentuna efter arbete på hotellkedjan Scandic. Totalt hade han under 2020 samlat på sig cirka 79 000 kronor i mottagen dricks.

I Södertälje hade en 29-årig man mottagit 29 635 kr i dricks under inkomståret 2020. Det redovisade han inte till skatteverket.

Som svar till Skatteverket berättade mannen att han inte visste att han behövde deklarera dricksen, men uppger att han inte har några invändningar mot beslutet om skattekrav och skattetillägg.

”Om dricksen finns med i det belopp som arbetsgivaren redovisar till Skatteverket ingår den i den inkomst som finns förtryckt som lön på din inkomstdeklaration. Men oftast ska du själv redovisa dricksen i deklarationen.”, står det på Skatteverkets hemsida.

Dela artikeln