🕝 3 minuter
Helen Shabo: "Är vi i begynnelsen av ett ekonomiskt folkmord?"
Publicerad 2 januari 2023 15:31
Uppdaterad 2 maj 2024 10:53
Detta är en kommenterande text. Analyserna och åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Foto: PxHere/arkivbild.

Många drivna entreprenörer har drabbats av bankernas agerande. Utan någon vettig förklaring stängs kontona ned och därmed förstör människors liv. Ju djupare man dyker i detta desto märkligare blir det.

Klippta tillgångar, avbrutna transaktioner, förhindrade löneutbetalningar och människor som anmäler för personliga konkurser. Är det bara en specifik etnisk folkgrupp som drabbas?

Måndagen den 5 december uppstod ett bankdrama på SEB:s huvudkontor i Södertälje. Två framgångsrika entreprenörer, Andreas Nayis och Mousa Kerimo, som endast gick till banken för att få ut sin rätt till en förklaring till varför deras konton stängts ner.

De vägrade att lämna SEBs lokala kontor då de nekades en förklaring. Istället för att få ett svar från banken tillkallades polisen som visade vägen ut.

Det visar sig att Nayis och Kerimo inte är de första som drabbats av att fått sina konton nedstängda. Detta har pågått i över ett år nu och det fruktansvärda är tanken bakom att dessa drabbade människor inte fått en förklaring. Vad har denna beskyllning för grund?

Men det är inte bara entreprenörer som drabbas.

I en insändare skriver debattören Özcan Kaldoyo att roten till problemet verkar vara en hemlig rapport som kallas ”Släktbaserade kriminella nätverk i Sverige”. Där har polisen olagligt registrerat 1000-tals Södertäljebor – från små barn till gamla människor. Alla i ledet har registrerats.

För kännedom så fick Kaldoyos 90-åriga mor sitt bankkonto stängt av Swedbank. 

2013 upprättade polisen ett annat olagligt register. Den gången på svenska romer, något som DN rapporterade. I kartläggningen registrerades 1000-tals barn och vuxna olagligt – enbart för att de var födda i romska familjer. Stora demonstrationer på flera platser utfördes av personer med romsk tillhörighet med anledning av registreringen, bland annat utanför Sveriges riksdag. Polisens olagliga register visade inte brottslighet och resulterade i att många oskyldiga hamnade med i kartläggningen.

Är det likande som pågår i Södertälje?

DN skrev också om det olagliga bakom att kategorisera och upprätta etniskt baserade register i Sverige. Registreringen av släktband, hemadresser och personuppgifter kan vare ett brott mot Europakonventionens artikel 8 – det slog rätten fast till skydd för privat- och familjeliv.

Eftersom många av de drabbade är assyrier/syrianer går det inte att undvika tanken att detta kan vara ett ekonomiskt folkmord likt Seyfo på just denna folkgrupp. Tankarna går dock i hur resonemangen lyder. Varför sker sådan ekonomiskexil i det tysta?

Polisens hemliga rapport där 1000-tals Södertäljebor registrerats. Arkivbild.

Özcan Kaldoyo drev tidigare i år frågan upp till riksdagen och ville skapa en seriös debatt kring denna fråga.

Är det verkligen den nivån vi kommit till, att en folkgrupp olagligt ska drabbas på detta sätt? Beror detta på polisens hemligstämplade rapport om ”släktbaserade kriminella nätverk”.

Telgenytt har tagit del av rapporten och min uppfattning är att minst 10.000 assyrier/syrianer, kaldéer och armenier registrerats i Södertälje – oskyldigt och olagligt. Samma folkgrupp utsattes år 1915 för ett brutalt folkmord i Ottomanska riket där minst 80 procent av befolkningen utplånades.

Vart är vi på väg om vi i Sverige inte ska kunna känna oss som ett i samhället – oavsett härkomst, bakgrund eller etnisk tillhörighet. Det är just det som gör Sverige till det attraktiva land det är, att oavsett vem du är så är du välkommen.

Jag menar, till och med IS-anhängare, som öppet gått ut med att de vill få en andra chans efter sitt medvetna val till att åka ner till Syrien, endast för att mörda kristna människor, har fått återvända och fått hjälp. Men ett folk som lyft svensk näringsverksamhet, som bidrar till näringslivet, som gjort sig ett namn, ett hem och ett liv i Södertälje. De kan inte ens få upprättelse i form av att få ett svar till varför banken valt att stänga ner förmodligen deras enda tillgång till att klara sig i samhället.

Det många människor inte tänker på är att via banken sköts allting. Lön kommer in, räkningar betalas, du identifierar dig med Bank-ID på många arbetsplatser. Likt min krävs BankID för att jag ska kunna sköta mina dagliga arbetsuppgifter.

Den som drabbas stryps i förutsättningar för att överleva. Har du ingen bank har du heller inget BankID eller Swish. Hur kan detta få fortgå? Hur är det möjligt att de drabbade inte får klara besked, mer än att på grund av ”Brist på kundkännedom” stänga ner ett konto.

Uppenbarligen är assyrier/syrianer, kaldéer och armenier i Södertälje extra utsatta.

Ett mycket allvarligt läge.

Läs även: – Stängda bankkonton – Dra inte alla människor över en kam

Dela artikeln