🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Två företagare frias från mutbrott
Publicerad 21 mars 2023 16:51
Uppdaterad 21 mars 2023 16:59

Arkivbild.

Den 27 februari inleddes rättegången mot två företagare som stått misstänkta för att ha mutat en läkare. Idag kom domen mot de misstänkta männen – båda frias i tingsrätten.

I slutet av februari stod två företagare från Södertälje inför rätta i en mutskandal som involverade en läkare från Östermalm i Stockholm. De åtalades för att ha mutat läkaren för att få det dopningsklassade testosteronpreparatet Nebido utan att läkaren hade gjort några medicinska utredningar på dem innan.

De hade enligt WhatsApp konversationer betalat läkaren 8 000 kronor via swish.

Under rättegången berättade en av företagarna att han tidigare sökt hjälp av flera läkare, den åtalade inkluderat, då han under en lång period känt sig dålig på grund av sitt testosteronvärde. Efter att ha fått läkemedlet vände hans välmående till det bättre. Under rättegången ställde han sig kritisk till att han åtalades för mutbrott och syftade på att han behövde läkemedlet för sitt välbefinnande.

Åklagaren yrkade på att de båda företagarna skulle dömas till minst 110 dagsböter, men idag beslutade tingsrätten att fria dem båda från misstankarna helt. Tingsrätten menar bland annat att åklagaren inte hade visade att förutsättningarna för mutbrott hade uppfyllts, samt att det inte hade bevisats att läkaren hade skrivit ut medlen på uppdrag av Region Stockholm, som åklagaren dels syftade på.

Stockholmsläkaren frias i denna punkt för tagande av muta, men står misstänkt i andra ärenden. När polisen gjorde ett tillslaget mot Östermalmsläkarens klinik hittades en miljon kronor i kontanter och enligt Region Stockholm har läkaren även brustit i sin redovisning. Över 50 procent av de 5000 förskrivningar var felaktigt redovisade och inom kort väntas en närmare utredning mot läkaren att inledas.

Den ena företagaren som friades för mutbrott idag står fortfarande åtalad för andra brott, bland annat att ha mutat en tjänsteman i Södertälje.

Dela artikeln