🕝 1 minuter
Polis och advokat gripna för misstänkta för assistansfusk
Publicerad 1 september 2021 02:00
Uppdaterad 1 december 2023 12:58

Foto: Alexander Isa

Tidigt under måndagsmorgonen, den 30 augusti, greps flera personer på olika platser i Stockholmsområdet, misstänkta för att ha lurat till sig mångmiljonbelopp i en ny assistanshärva.

– Brott mot välfärden är ett prioriterat område i Södertälje, och vi har arbetat under lång tid med att samla in så bra underlag som möjligt i denna omfattande utredning, säger kommissarie Johan Allard på polisens lokalpolisområde i Södertälje i ett pressmeddelande.

Polisen har anhållit fem personer misstänkta för grova bedrägerier inom personlig assistans i Södertälje. Dessa brott misstänks ha pågått från 2016 till 2020, och de gripna ska enligt polisen ha haft andra arbeten samtidigt som de misstänkta brotten begicks.

Förundersökningsledaren Göran Kvist, kammaråklagare vid City åklagarkammaren i Stockholm, som har varit insatt i ärendet sedan två år tillbaka, framhåller att ärendet har varit mycket omfattande, men att han är tillfreds med resultatet.

– Jag är mycket nöjd med polisens arbete och vår samverkan. Det har varit ett väldigt omfattande utredningsarbete som har krävt mycket tid och stort engagemang, säger han.

Enligt uppgifter till LT ska två av de gripna vara en polis och en advokat som misstänks vara inblandade i assistanshärvan.

”Utredningen är en del av polisens systematiska arbete mot välfärdsbedrägerier i Södertälje. Grovt bedrägeri är ett brott som kan leda till fängelsestraff på upp till sex år”, skriver polisen i pressmeddelandet.

Dela artikeln