🕝 2 minuter
SENASTE NYTT: Mordet på 41-åring: Skytten dömd, flera friade
Publicerad 10 januari 2024 16:10
Uppdaterad 21 februari 2024 17:38

Foton: Ur polisens förundersökning.

Totalt stod 13 män åtalade för inblandning i mordet på en 41-åring i Ronna. Nu har domen fallit mot fyra av dem, inklusive skytten som döms till flera år i fängelse.

Det var den första oktober 2022 som en 41-årig man, utan några kriminella kopplingar, sköts till döds på Enhörnaleden i Ronna av en person på en elsparkcykel. Incidenten, som tros ha varit en felskjutning, resulterade i åtal mot 13 personer.

Motivet tros vara en hämndaktion för mordet på en 19-åring vid Rösbergas Fritidsgård som ägde rum dagen före, enligt kammaråklagaren Markus Hankkio. Nyckelbevis inkluderar de misstänktas rörelser, chatkonversationer och det misstänkta vapnet som hittades i ett garage i Lina Hage.

Mördaren fångas på bild körandes i riktning mot Lina, precis efter dödsskjutningen. Foto: Polisen.

En 17-åring man som misstänks vara äldre än vad han uppger, tros ha varit skytten när 41-åringen sköts till döds när han var påväg till vänner. De tolv andra personerna har åtalats för att på olika sätt ha hjälpt till före eller efter mordet, eller för att de underlåtit att informera polisen om planerna.

I åtalet spelar den anklagade skyttens ålder en avgörande roll för straffets utformning. Åklagaren begärde livstidsstraff och hävdade att den anklagade var över 18 år vid tidpunkten för mordet. Tingsrätten har dock bedömt att även om det verkar sannolikt att han var äldre än vad folkbokföringen indikerar, är detta inte tillräckligt bevisat. Därför finns det ett juridiskt förbud mot att döma honom till livstids fängelse.

De flesta misstänkta frias helt, men fyra av de totalt 13 åtalade döms i tingsrätten.

Enligt domstolen saknades det bevis för att flera av de åtalade personer var medvetna om att ett mord hade begåtts. Deras handling, att de efter mordet samlades och tog in på Scandic hotell i Täby, anses inte vara en del av en förutbestämd brottsplan, vilket åklagaren och polisen tidigare hävdat.

I gruppen av dömda ingår den person som sköt skotten, som får nio år och sex månaders fängelse för mord. Ytterligare två personer åtalas som medgärningsmän eller medhjälpare, och en tredje för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott.

En 26-årig man från Linköping döms till sju år och fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott och stämpling till mord. En annan 26-åring blir frikänd från mordanklagelser men döms för misshandel, vilket resulterar i ett tio månader långt fängelsestraff.

En 18-årig person döms för grovt skyddande av brottsling med påföljden av tio månaders ungdomsövervakning.

De andra nio som stod åtalade frias från anklagelserna

Efter mordet på 41-åringen i Ronna, tog de misstänka personer in på hotell i Täby där de fångades av hotells övervakningskameror. Foton: Ur polisens förundersökning.

Dela artikeln