🕝 1 minuter
SENASTE NYTT: Mobilförbud införs på alla skolor
Publicerad 17 augusti 2022 14:30
Uppdaterad 17 augusti 2022 14:30

Skolministern Lina Axelsson Kihlblom. Foto: Alex Ataseven/Regeringen.

Nu är det slutlekt med mobiltelefonerna under skoltid.

Den 1 augusti införde regeringen mobilförbud under lektionstid för att stärka tryggheten och studieron i skolan.

När skolan startar efter sommarlovet kliver eleverna in i en skola med mobilförbud och lärare som fått ökade befogenheter att ingripa vid stök och oroligheter i skolan. Rektorer ges även ökade möjligheter att omplacera och att stänga av elever som agerar hotfullt eller våldsamt.

Under en presskonferensen meddelade regeringen att skolan, med den nya lagen, ska fokusera på elevernas lärande, och med det krävs det trygghet och studiero i alla klassrum.

– Vi stärker tryggheten och studieron i skolan. Det är inte rimligt att plingande telefoner ska få störa undervisningen och kanske förstöra koncentrationen för en hel klass, säger skolministern Lina Axelsson Kihlblom under pressträffen.

Den nya lagen innebär bland annat förbudet mot mobiltelefoner under lektionstid och ger skolor även möjligheten att ha en hel skoldag utan mobiltelefon.

– Vår lärare och skolpersonal ska känna att de har hela samhällets stöd när de upprätthåller en trygg skolmiljö, säger Kihlblom.

Samtidigt ges skolpersonalen också tydliga befogenheter att upprätthålla ordning och trygghet i skolan, och mandat att ingripa vid hotfulla situationer.

– Jag är övertygad om att det här, i kombination med regeringens övriga insatser, kommer att bidra till en stärkt studiero i våra skolor, säger skolministern Lina Axelsson Kihlblom.

Den nya lagen trädde i kraft måndagen den 1 augusti.

Dela artikeln