🕝 2 minuter
SENASTE NYTT: Kan ha vilselett polisen - Minuter före skjutningen i Saltskog
Publicerad 7 oktober 2022 09:53
Uppdaterad 10 oktober 2022 17:18

Läsarbilder.

På torsdagskvällen chockades ett helt bostadsområde när flera skott avlossades med vad som tros vara ett automatvapen.

En person dör på plats och en fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men vad som skedde minuterna innan dödsskjutningen i Saltskog lämnar ett stort frågetecken.

Klockan 18:15 på torsdagen skakades Saltskog av att ett tung automatvapen avlossar flera skott mot två unga män som faller handlöst mot marken. En av männen avled på plats, den andra fördes i ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter. Tidigt på fredagsmorgonen meddelade polisen att den skadade, enligt uppgifter en 16-åring pojke, fortfarande vårdas på sjukhus för allvarliga skador. 

– Jag hörde hur dom tömde ett magasin, säger en person, som hörde den kraftiga skottlossningen i Saltskog, till Telgenytt.

I samband med skjutningen ska, enligt uppgifter till Telgenytt, fyra personer setts lämna platsen på moped, mörkklädda och maskerade.

Frågan som många ställer sig är att hur detta kunde ske – trots de enorma resurserna som Polismyndigheten har i Södertälje så lyckades ytterligare två män skjutas på öppen gatan.

Stora polisiära resurser på plats efter skjutningen i Saltskog. Läsarbild.

Skottlossning inträffade klockan 18:15, men bara minuterna innan inträffade en annan skjutning – cirka 5 kilometer bort i Brunnsäng. Telgenytt fick på torsdagskvällen uppgifter om att två skott avlossats i Brunnsäng, vilket polisen bekräftar under torsdagskvällen.

– 18:04 fick vi samtal om skottlossning i Brunnsäng också, det är tidigare än den i Saltskog, säger Mats Eriksson på polisen till Telgenytt.

Flera polisenheter ryckte ut till Brunnsäng där den misstänkta skottlossning ska ha skett, men enligt polisen kunde de inte säkerställa om att en skottlossning hade inträffade i området.

Då kommer nästa larm, nästa skottlossning, 9 minuter senare, i Saltskog – 5 kilometer bort.

Denna gång är larmet om skottlossning betydligt allvarligare. När polisen kommer fram till platsen möts de av två män som skjutits mitt i ett bostadsområde. Knappt två veckor tidigare sköts en annan ung man på samma adress, Barrtorpsvägen, men överlevde mordförsöket.

Ögonvittnen i Saltskog uppmärksammade när fyra personer lämnade platsen på moped i samband med skjutningen. Nu är teorin att skjutningen i Brunnsäng kopplas till dödskjutningen i Saltskog som inträffade bara 9 minuter tidigare.

Skjutningen i Brunnsäng, där minst två skott avlossades, tros vara en vilseledande handling för att kunna utföra det planerade dådet i Saltskog. En teori som polisen i nuläget inte bekräftar.

I samband med torsdagens skjutning avled en person till följd av sina svåra skottskador och en annan fördes med ambulanshelikopter till sjukhus där han just nu vårdas.

Utredningsarbetet har fortsatt under natten. En teknisk undersökning av brottsplatsen har pågått och kommer att fortsätta under dagen. Polisen har pratat med boende i området och samlat in vittnesuppgifter. Ingen misstänkt är gripen i nuläget.”, skriver polisen på sin hemsida.

Läs även – Blodig konflikt i Södertälje – ”En ond cirkel”

Dela artikeln