Företag i fokus:

Annons

Blodig konflikt i Södertälje – ”En ond cirkel”

Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven/Shamash Oyal.

Två dödsskjutningar inom loppet av 24 timmar och tre mordförsök under september månad.

Våldet i Södertälje har eskalerat och enligt uppgifter från andra mediakällor pågar just nu en blodig konflikt mellan olika gäng i staden.

– Fyra skjutningar på en vecka, man kan tro att vi lever i Brasiliens ghetto. Man är ju orolig att det här kommer att fortsätta, säger en person till Telgenytt som inte vill figurera med sitt namn.

Det eskalerade våldet i Södertälje saknar motstycke.

Enligt uppgifter till LT ska beväpnade ”vakter” ha synts till i Ronna och kopplas till en skjutningen där en ung man konfronterades om att göra intrång i gängets ”territorium”. Konfrontationen resulterade i att han sköts i handen, men enligt uppgifter till Telgenytt kan det även ha röra sig om ett gräl om en tjej.

Polisen på plats efter lördagens dödskjutning i Ronna. Foto: Alex Ataseven.

Två dagar senare sköts en 19-årig man till döds vid Rösberga fritidscenter och bara veckan innan inträffade ett mordförsök i Saltskog den 23 september.

Men drygt 24 timmar efter mordet på 19-årignen inträffade nästa skjutning i Ronna. Denna gång sköts en 40-årig man till döds med flera skott, ett av dem ska ha träffat huvudet enligt uppgifter till Telgenytt.

40-årigen som sköts till döds, lördagen den 1 oktober, är inte känd av polisen sedan tidigare och teorin är att han befaras ha skjutits till döds av misstag. Han blev skjutvapnets 50:e offer i Sverige hittills i år.

Det eskalerade våldet i Södertälje ska enligt flera medier handla om ett stor konflikt mellan olika gäng i staden och kopplas främst till narkotikamarknaden. Till Telgneytt uttrycker nu en uppgiftslämnare sin oro om att våldet kan eskalera ytterligare.

Stort område spärrades av när en 19-årig sköts till döds. Läsarbild.

– Narkotikamarknaden har exploderat i Södertälje, inte bara här utan hela Sverige. Men när det uppstår konflikter och någon dödas blir det en ond cirkel, för då ska det hämnas tillbaka, och sen ska det hämnas igen och igen. Jag tror personligen att det kan fortsätta för idag finns det ingen som kan förmedla mellan gängen, säger uppgiftslämnaren.

Vad menar du med att ingen kan medla mellan gängen

– Ja alltså ryktet går att ingen kan skapa fred mellan dem. Kolla när länder krigar och bombar varandra, då finns alltid ett neutralt land som försöker skapa fred och lugna ner situationen. Vem ska kunna lugna ner situationen i Södertälje?

Vad tror du krävs av polisen för att stoppa våldet

– Jag vet inte, men det är viktigt med ökad närvaro och synlighet för just nu känner folk ingen trygghet alls och såhär kan det inte fortsätta. Kolla bara lilla flickan som dödades av misstag i Norsborg och nu han (40-årigen) som dödades av misstag. Barn kan dödas av misstag också. Katastrof om något likande skulle hända, säger uppgiftslämnaren.

På grund av dödsskjutningarna och det eskalerade våldet har Södertälje få nationell förstärkning. Det innebär förstärkning med utrednings- och polisiära resurser från hela Stockholmsregionen och NOA, polisens nationella operativa avdelning.

Läs även: Gabriel Külen: – ”Ett mörker har lagt sig över Södertälje”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 oktober 2022 18:56
Senast uppdaterad: 6 oktober 2022 01:22

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)