🕝 2 minuter
SENASTE NYTT: Fyra åtalade för mordet på 30-åring
Publicerad 4 april 2024 14:13
Uppdaterad 4 april 2024 14:13

Arkivbild

Fyra män åtalas för mordet på en 30-årig man från Södertälje i Flemingsberg, där en av personerna tidigare misstänktes för delaktighet i en dödsskjutning i Ronna 2022. Åklagaren yrkar att en av de misstänkta skyttarna, som vid mordtillfället var 17 år gammal, utvisas ur landet.

I mars det föregående året sköts en 30-årig man från Södertälje till döds i det som polisen och åklagare beskriver som en del av den intensiva konflikt mellan två falanger i Södertälje – Saltskog och Ronnafalangen.

Mordet på 31-årignen inträffade i en bostad i Flemingsberg där mannen sköts till döds med flera skott i båda kropp och huvud på nära håll. Två unga män står nu åtalade för själva skjutningen, medan ytterligare två män misstänkts ha bistått i planeringen och genomförandet av dådet.

Mordet i Flemingsberg beskrivs av polisen som en del av en längre serie våldsdåd som uppstått till följd av den eskalerade konflikten mellan falangerna i Södertälje sedan hösten 2022, där flera dödsskjutningar inträffade under en kort period. Enligt polisens uppgifter hade offret, som kort före mordet hade flyttat till Flemingsberg från Södertälje, en hotbild mot sig och nära kopplingar till Ronnafalangens ledning.

Dödsskjutningen i Ronna den 2 oktober 2022 där en 41-åring felaktigt sköts till döds.
Foto: Shamash Oyal

Utredningen avslöjar att de åtalade planerade och genomförde mordet med stor förberedelse, inklusive anskaffning av klorin och en temporär mobiltelefon, samt resan till brottsplatsen. Efter att ha avlossat flera skott mot offret tog gärningsmännen till flykt och försökte sedan förstöra bevis genom att behandla använda föremål med klorin.

Nu åtalas samtliga personer för mord respektive medhjälp till mord vid Södertörns tingsrätt.

Södertäljeborna, en 25-åring och en 21-åring, är sedan tidigare kända av polisen åtals för medhjälp till mord. 25-årigen var även misstänkt för delaktighet i dödsskjutningen på Enhörnaleden i Ronna under hösten 2022, där en 41-årig man, som inte hade kopplingar till den kriminella miljön, felaktigt sköts till döds. Han åtalades för grovt skyddande av brottsling och ska enligt åtalet ha bokat samt betalat hotellrum för mannen som dömdes till 9 års fängelse för mord den 2 oktober.

De andra två som misstänks för att ha avlossat skotten i Flemingsberg, en 21-åring skriven i Stockholmsområdet och en 18-åring, även han skriven i Södertälje, åtalas för mord och medhjälp till mord. Åklagaren begär också att den 18-årige, som är statslös och bosatt i Södertälje, ska utvisas från Sverige.

(Annonslänk)

Dela artikeln