🕝 1 minuter
David Winerdal utesluts från Kristdemokraterna
Publicerad 15 december 2022 12:43
Uppdaterad 19 december 2022 19:26

Foto: Pressbild.

Kristdemokraternas partistyrelse i Region Stockholm har beslutat att utesluta David Winerdal från partiet. Det bekräftar KDs och Ebba Busch partisekreterare, Johan Ingerö.

– Hans beteende har skadat Kristdemokraternas förtroende och anseende, säger partisekreteraren Ingerö.

Den politiska vilden och tidigare gruppledaren för Kristdemokraterna i Södertälje har uteslutits från partiet och är numera helt partilös. Men beskedet var väntat enligt Winerdal själv.

– Jag har funderat på när beskedet ska komma. Jag får bara smälta beskedet så får man se vad som händer framöver, säger David Winerdal till Telgenytt.

Upprinnelsen till uteslutningen bottnar i Winerdals agerande att rösta emot sitt egna parti i kommunfullmäktige. Något som KD i på riksnivå ser allvarligt på och framför i ett mail till Telgenytt att de beslutat om att utesluta David Winerdal.

– Skälen är att hans beteende har skadat Kristdemokraternas förtroende och anseende. Han har också gått emot ett styrelsebeslut från partiavdelningen och stoppat en framförhandlad koalition från att tillträda i Södertälje. Slutligen har han brutit mot sin kandidatförsäkran. Den samlade bedömningen är att en uteslutning ur Kristdemokraterna är ofrånkomlig, säger KD partisekreterare, Johan Ingerö, till Telgenytt.

David Winerdal utesluts efter beslut från partiet på riksnivå.

I slutet på oktober presenterades Winerdal som medlem i den nya majoritet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet samt partikolegan Martin Ahlman(KD).

Kort därefter anmäldes han även av en kvinnligt medarbetare för sexuellt ofredande och ett ärende om uteslutning inleddes av partiets länsombudsman.

Drygt en månad senare fick Winerdal kalla handen när S, M och MP beslutade att skapa egen majoritet. Som resultat av samarbetet över blockgränserna har nu Centerpartiet, Vänsterpartist, politiska vilden Martin Ahlman (KD) och den uteslutne David Winerdal ingått ett samarbete.

– Det är ingen ideologi i det hela, utan det är bara en valtekniskt samverkan, säger Winerdal till Telgenytt

Lös även: – Polisanmäld för sexuellt ofredande – ”Väldigt ångerfull”

Dela artikeln