🕝 2 minuter
Se upp! Här attackerar fiskmåsar i centrala Södertälje
Publicerad 30 maj 2023 16:09
Uppdaterad 30 maj 2023 16:09

Foto: Alexander Isa

På en central parkering i centrum, vid gamla polishuset, har flera bilägare drabbats av attacker från aggressiva fiskmåsar. Det visade sig vara fiskmåsföräldrar som precis fått två nykläckta ungar – och de försvarar dem till varje pris.

Under tisdagen fick Telgenytt in tips om problem med aggressiva fiskmåsar på den stora parkeringen vid korsningen Gästgivaregatan och Nygatan i Södertälje.

Vid närmare undersökning upptäcktes att fiskmåsarna just hade fått två nykläckta ungar. För att skydda sina ungar från solens heta strålar sökte ungarna skydd bakom parkerade bilar och övervakades noggrant av sina föräldrar från ovan. Men när någon kom för nära, reagerade föräldrarna blixtsnabbt.

Flera bilägare som försökte lämna parkeringen, eller precis hade anlänt, möttes plötsligt av aggressiva reaktioner från fiskmåsföräldrarna. För att avskräcka ”inkräktarna” genomförde föräldrarna störtdykningar precis ovanför deras huvuden.

Fiskmåsföräldrar vakar över sina ungar. Foto: Alexander Isa

Däremot var få medvetna om orsaken till fiskmåsarnas beteende.

– Jag hade ingen aning om att de hade ungar på parkeringen, det förklarar varför de attackerar folk, säger en person som stod och tittade på från långt håll till Telgenytt.

Trots sin relativt lilla storlek kan en kollision med en fiskmås få allvarliga konsekvenser för fågeln.

En fiskmås har en vingspann på drygt en meter och väger runt ett halvt kilo. Skulle fågeln kollidera med en människa skulle det få allvarliga följder, enligt experter. Istället avbryts störtdykningen strax över ”inkräktarens” huvud och fågeln återstiger sedan tillbaka upp i luften – för att oftast dyka igen.

– Det kan vara bra att folk är medvetna om fåglarna på parkeringen. Att vara försiktig när de går förbi här, men också att undvika att köra över deras ungar, säger personen till Telgenytt.

Förbipasserande attackerades. Foto: Alexander Isa

Parkering i centrum, vid gamla polishuset. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Dela artikeln