🕝 2 minuter
Scanias ellastbilar - "Många av oss är fast i dieseltänket"
Publicerad 29 oktober 2023 06:00
Uppdaterad 29 oktober 2023 12:51

Pressbild: Scania

Scania i Södertälje har startat produktionen av kraftfulla lastbilar med R- eller S-seriehytter som har 400 eller 450 kW motorer, vilket är idealiskt för olika regionala transportuppdrag. Vid eComExpo i september introducerade Scania sin första serietillverkade regionala ellastbil för 64 ton.

− Med den här introduktionen öppnar vi för att man i än större utsträckning kan skräddarsy och optimera sin ellastbil baserat på den aktuella driften, säger Fredrik Allard, senior Vice President och chef för e-mobilitet inom Scania.

Samtidigt har Scania uppdaterat sina batteridrivna lastbilar för stadstransporter med miljövänliga batteripaket, elfordonsanpassade chassin och Scania Charging Access-tjänsten. Dessa förbättringar har gjort Scanias utbud av ellastbilar attraktivt och moget för en bred kundbas, oavsett deras specifika transportbehov.

Scanias uppgraderade batteridrivna lastbilar för regionala transporter imponerar med sina höga kapaciteter, inklusive en maxvikt på 64 ton och en räckvidd på upp till 370 km med 40 ton last. Laddningshastigheten är imponerande med upp till 375 kW, och den kraftfulla motorn på 450 kW motsvarar 610 hk, vilket är betydligt högre än de flesta befintliga lastbilar på vägarna.

− Många av oss är fast i dieseltänket, det att man alltid går från 10% till 100% när man tankar. Med batterifordon behöver man ställa om och i stället ladda för den sträcka man faktiskt behöver. Har du 12 mil till laddaren hemma på åkeriet är det så mycket plus lite marginal man laddar. Det är onödigt att ladda fullt varje gång, säger Fredrik Allard.

(Annonslänk)

Scanias senaste ellastbilar finns tillgängliga både som dragbilar och lastbilar, och hela hyttutbudet är nu kompatibelt med elfordon.
Räckvidden varierar beroende på flera faktorer, men en lastväxlare på 27 ton kan förvänta sig en räckvidd på cirka 350 km med ett batteri på 624 kWh. Snabbladdning i 45 minuter ger ytterligare 200 km. Det är också värt att notera att snabbladdning kan utföras med en 150 kW-laddare och fortfarande ge snabba laddtider.

Scania arbetar aktivt med att erbjuda hållbara transportlösningar och tror på en nära förestående förändring mot fossilfria transporter, särskilt i Europa och USA. De erbjuder även Scania Charging Access-tjänsten, som ger sömlös tillgång till ett europeiskt nätverk av laddningsstationer bedömda för lastbilar.

Kunden faktureras enbart för den el de använder vid laddning, och det krävs ägande av minst en Scania för att ansluta sig till tjänsten. Denna satsning på elektrifiering och laddningsinfrastruktur är en del av Scanias engagemang för en grönare framtid inom transportsektorn.

Dela artikeln