🕝 1 minuter
Scania stänger produktionen i Södertälje i flera månader
Publicerad 28 maj 2023 12:28
Uppdaterad 28 maj 2023 12:33

Foto: Alexander Isa

Scania har beslutat att stänga fabriken i Södertälje under sommaren för att genomföra ombyggnad och anpassning av anläggningen för tillverkning av ellastbilar. Produktionen kommer att vara stoppad under denna period.

Scania har fattat beslutet att stänga ned produktionen i sin fabrik i Södertälje under sommaren för att genomföra omfattande ombyggnadsarbete. Anledningen till nedstängningen är att anläggningen ska anpassas för tillverkning av ellastbilar.

– Till 2030 är målet att hälften av lastbilarna som görs här ska vara ellastbilar. Det här är en enorm omställning. Både för de anställda och för Södertälje, säger Scanias presschef Erik Bratthall till TT, som var med att rapportera om produktionsstoppet i Södertälje.

Under denna period kommer inga lastbilar att rulla ut från fabriken i Södertälje. Det beräknas att mellan 700 och 800 anställda kommer att genomgå utbildning för den kommande produktionen av ellastbilar som kommer att kunna tillverkas i anläggningen i framtiden.

– Under fyra månader ska vi arbeta i treskift med att riva och bygga upp nya verktyg. Samtidigt får personalen utbildning i de nya verktygen som kan producera både ellastbilar och fossillastbilar, säger Bratthall.

Produktionsstoppet i Södertälje, som påverkar chassimonteringen, kommer att vara i kraft från den 25 maj fram till september. Under denna tid kommer produktionen att ökas vid andra Scania-anläggningar, inklusive en i Frankrike.

Totalt beräknas omställningen kosta Scania kostat cirka 3 miljarder kronor.

Swedbank-flest-bostader
Swedbank-flest-bostader

(Annonslänk)

Dela artikeln