🕝 2 minuter
Det här gäller när SSK:s elitlicens prövas
Publicerad 11 juni 2024 06:30
Uppdaterad 11 juni 2024 06:30
Ekonomiska åtstramningar väntar för SSK när en ny hockeysäsong stundar i Scaniarinken till hösten. Arkivbild

Södertälje Sportklubb redovisar en förlust i bokslutet för säsongen 2023/2024. Ett underskott på eget kapital med två miljoner ska vändas till ett eget kapital som motsvarar tio procent av klubbens omsättning när årsredovisningen om ett år ska visas upp.

Telgenytt har tidigare gjort en intervju med Södertälje SK:s ordförande Peter Onstrand. Där redogjorde Onstrand att klubben skulle redovisa en förlust vid bokslutet för det senaste verksamhetsåret. Däremot framkom det inte att SSK skulle komma att ställas inför ett så kallat kontrollår - där man under året som kommer ska granskas att upprätthållen handlingsplan fullföljs.

-Det krävs bland annat att föreningen har ett eget kapital per den 30 april 2024 som är minst 8 % i relation till intäkterna enligt årsredovisningen, säger Malin Skotte, Sekreterare Licensnämnden, i en kommentar till Telgenytt.

Licensnämnden ska på uppdrag för svenska ishockeyförbundet göra en licensprövning för om möjligt ge Södertälje Sportklubb dispens för säsongen 2024-25. Om licensnämnden anser att SSK:s representanter visar upp en realistisk åtgärdsplan för att komma i fas med likviditeten kommer klubben bli beviljad dispens.

Vad åtgärdsplanen innehåller har ännu inte kommunicerats ut av Södertälje SK men ordförande Onstrand och klubbdirektör Robert Andersson har lämnat förtydliganden på klubbens officiella hemsida.

-Föreningar som inte klarar kapitalkravet för spel i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL under säsongen 2024/2025 men som redovisar en realistisk handlingsplan för hur kapitalkravet skall uppnås till kommande verksamhetsår, ges möjlighet till dispensår för spel i ovan nämnda ligor, förklarar Malin Skotte.

Vidare säger Skotte att man inte kan lämna några kommentarer om specifika klubbar under pågående licensprövning.

Villkor för licens

För att förening ska beviljas licens för spel i SHL, SDHL, HA eller HE krävs att förening ska ha:

-          Stabil ekonomi

-          God organisation

-          Ungdomsverksamhet i rimlig omfattning och

-          Arena enligt gällande regelverk för aktuell serie i regelbok anläggningar.

Förening, som inte uppfyller samtliga villkor under punkterna ovan ska nedflyttas i seriesystemet, om inte annat följer av bestämmelserna i detta reglemente. Detta gäller även för förening som kvalspelat sig till en plats i högre serie och för förening som erbjudits plats i högre serie som en konsekvens av att annan förening degraderats enligt detta reglemente.

Källa: Licensregler swehockey.se

Dela artikeln