🕝 5 minuter
Onstrand: "Måste anpassa kostymen"
Publicerad 21 maj 2024 05:00
Uppdaterad 21 maj 2024 05:00
Privat bild

Det börjar närma sig årsmöte för Södertälje Sportklubb och en styrelse ska tillsättas. Vilka är aktuella för omval och vilka lämnar sina stolar?

– Valberedningen håller som bäst på att slutföra sitt arbete så deras förslag kommer nog snart, säger SSK:s styrelseordförande Peter Onstrand till Telgenytt.

Det har otaliga gånger gått att läsa om det analysarbete som gjorts av klubben efter att säsongen tog slut. En process som klubbstyrelsen i högsta grad också varit delaktig i.

– Styrelsen är alltid involverad i analysarbetet. Även om det huvudsakliga ansvaret i första hand ligger på den sportsliga ledningen och den arbetsgrupp i styrelsen som ansvarar för dom sportsliga frågorna, fortsätter Onstrand.

Hur viktigt är det att ha rätt kompetens i styrelsen ur ett rent hockeyperspektiv?

– Sportslig kompetens i styrelsen är givetvis viktig, även om den också finns tillgänglig för styrelsen på andra sätt.

SSK budgeterade för tre hemmamatcher i slutspelet men fick bara två. Det är dock inte bara en enskild händelse som påverkat att klubben kommer visa ett minusresultat i årsredovisningen.
Flera oförutsedda händelser påverkar resultatet menar Peter Onstrand. Men påstår samtidigt att det inte kommer påverka A-lagets konkurrenskraft när Hockeyallsvenskan sätter igång i höst.

– Vi kommer att få se en slagkraftig trupp på isen även 24/25 med ambition om att tävla om topplatserna i ligan och sedan också vara bäst när det verkligen gäller i ett slutspel.

– Vi är dock påverkade av det ekonomiska resultatet för säsongen 23/24 som blir ett underskott. Det innebär att vi måste anpassa kostymen in i nya året.

– Självklart var det misslyckade slutspelet en bidragande faktor, men vi har dessutom extra kostnader för ordning och bevakning på ett par miljoner kronor, i form av till exempel terrorhotsnivån och högriskmatcher.

Hur tror du det påverkar möjligheterna i en budgivning mot andra klubbar om ”rätt” spelare dyker upp?

– Jag tycker Emil redan har visat att vi är att räkna med inför säsongen som kommer. Det gäller att använda pengarna smart. Dessutom har vi nu två år i rad visat att vi vill vara med och tävla i toppen vilket också skapar en attraktionskraft i sig.

Med det sagt kommer SSK gå in i nästa säsong med en sänkt spelarbudget. Sedan är ju den delen föränderlig och kan ändras både på minus och plussidan menar Onstrand.

– Budgetnivån blir lägre initialt, sedan kommer allt att avgöras på hur många säsongskort vi säljer och hur företagen sluter upp inför säsongen. Det bästa man kan göra är att köpa sitt säsongskort så tidigt som möjligt.

Är ni klara med budgetarbetet till nästa säsong?

– Vi är inte helt klara med att summera förra året ekonomiskt, vilket innebär att vi inte kan sätta en slutgiltig budget för kommande år ännu. I rena pengar så kommer dock spelarbudgeten vara något lägre för både Herr o Dam.

Apropå företagen, hur ser intresset ut bland era samarbetspartners?

– Jag skulle säga att det finns ett stort intresse. Givetvis finns det företag som har lite tyngre tider just nu men med kommande räntesänkningar så hoppas vi att de ekonomiska hjulen börjar röra på sig igen. Tycker mig uppleva mer av en revanschlusta hos företagen på samma sätt som i sporten.

Peter Onstrand fortsätter med att belysa vikten av de starka krafter som finns vid klubbens sida när det behövs ”extra insatser”.

– Det finns definitivt privata finansiärer som vill klubben väl och som vi har en nära och bra relation till. De liksom ”Fansen” är otroligt viktiga för oss, det har vi sett när vi försöker att kraftsamla för att finansiera något extra.

SSK:s styrelseordförande Peter Onstrand Foto: Privat

Hur stor var klubbens omsättning 2023-24 och hur stor var budgeten för A-laget?

– Vi omsätter årligen runt 70 mkr med alla delar inräknade. Vår spelarbudget är normalt topp 5-6 i ligan. I år var Brynäs i absolut särklass följt av DIF o Löven. En bit där efter ligger ofta vi själva tillsammans med AIK, VIK o ibland Mora.

Kravet på eget kapital för att klara elitlicensen höjs för varje år och för allt fler klubbar i Hockeyallsvenskan börjar det bli märkbart när en budget ska fastställas. Även SSK ställs inför den utmaningen och med tanke på minusresultatet man har med sig från föregående säsong, behöver man ta höjd för det när en ny budget ska sättas.

– Inför förra säsongen var vi i nivå med den ökande trappa som krävs för vårt eget kapital. Med en förlust så kommer vi att komma efter denna trappa och då får vi lägga en plan för att återkomma till den nivå som krävs framåt, säger Onstrand.

Och kommenterar att det fortsättningsvis kommer att bli en utmaning för såväl SSK som seriekonkurrenterna att leva upp till licensnämndens krav.

– Just nu har alla klubbar en utmaning med att kravet ökar för varje år upp till det satta taket på 10% av omsättningen. Svensk hockey håller dock på med en översyn och regelverket kommer att granskas och eventuellt revideras inom ett par år.

Röster har hörts om ökade biljettpriser för att gå på SSK:s hemmamatcher. Är prishöjningen en direkt konsekvens av att man misslyckades med att nå den sportsliga målsättningen?

– Nej, absolut inte. Däremot ses alla priser över inför varje säsong för att få en bra mix som kan passa alla som vill köpa. Allt från billigare ungdomskort eller klackkort till de lite dyrare ”bättre” platserna i arenan.

(Annonslänk)
(Annonslänk)

– Självklart vill vi ha många besökare i arenan, men samtidigt behövs det pengar till en slagkraftig spelartrupp och en härlig upplevelse i arenan. Alltid en balansgång.

Enligt uppgifter till Telgenytt har vissa sponsorer för att fortsätta stötta SSK ekonomiskt, haft önskemål om att byta ut tränarna för klubbens A-lag. Som en konsekvens för ett svagare sportsligt resultat än förväntat. Uppgifter som Peter Onstrand inte kan bekräfta.

– Har svårt att kommentera det då jag inte vet varifrån uppgifterna kommer. Det var väl kanske ett utfall av besvikelse på den snabba sortin i slutspelet. En besvikelse som vi alla delade med hela vår sportsliga organisation.

Hur kommer satsningen för Damlaget att se ut fortsättningsvis?

– Nu har treårssatsningen kommit till sitt slut. Just nu pågår en analys och planering inför kommande år. Hela damhockeyn i Sverige har ett problem med för många importer, liksom vi själva. Här måste vi hitta en väg att fostra och behålla fler egna produkter framåt.

Linus Videll har haft en topplön i Hockeyallsvenskan, en utgift som Södertälje Sportklubb fått hjälp med av externa finansiärer. Nick Olesen är en annan spelare som den sportsliga ledningen sagt nej till på grund av en för hög lönebild. Hjälp utöver de medel som blir inräknade i en ny budget är dock välkomna säger SSK:s ordförande avslutningsvis.

– Om vi ska lyckas med t ex Nick Olesen så kommer vi säkert behöva hjälp av båda privata finansiärer och en stor uppslutning från ”Fansens”. Vore det möjligt så vore det fantastiskt kul.

Dela artikeln