🕝 1 minuter
Så smugglas jugoslaviska vapen in i Södertälje
Publicerad 20 december 2022 17:11
Uppdaterad 20 december 2022 17:17

Foto: Creative Commons.

FN samarbetar med myndigheter och polis i Sarajevo, Bosnien, för att samla in illegala vapen från forna Jugoslavien. Uppemot 750 000 vapen talas det om, som riskeras för att smugglas in till Sverige.

– Samma vapen som lämnat hål i Sarajevo används nu i ett gängkrig i Södertälje, berättar Aida Arslanovic i ett reportage för SVT.

Under 2022 nådde det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige nya höjder, då den andra advent sköts det 60:e offret ihjäl. Veckorna innan andra advent hade polisen beslagtagit tre kalasjnikovs – gevär från det forna Jugoslavien.

Hemliga utrymmen i bilar och vapen som plockas isär för att transporteras separat för att sedan byggas ihop igen är olika sätt som vapen smugglas in i Sverige. Många av de vapen som används i mord och andra våldsbrott i Södertälje kan kopplas till det forna Jugoslavien. Vilket har bidragit till att Sverige är det land i Europa med de flesta dödskjutningar.

Gunnar Appelgren, gängexpert hos polisen. Foto: Shamash Oyal

För att motarbeta vapensmugglingen beslagtas vapen i Bosnien som sedan smälts ned. Hittills har 25 000 illegala vapen smälts ned och förhindrats till att smugglas vidare, till länder som exempelvis Sverige.

I andra länder, som exempelvis England, när man har motarbetat vapenvåldet så går det över till andra former än skjutvapen. Knivattacker och liknande former av brott ökades kraftigt efter 1996 då England införde lagar mot privat ägande av pistoler.

Men det får inte de fruktansvärda effekterna. En kniv kan aldrig skjuta bort en busskö men det kan en kalasjnikov, berättar Gunnar Appelgren, gängexpert hos polisen, för SVT.

Läs även: – Han knäckte gängen i Södertälje – Nu tar han nya tag

Text: Gustav Petterson

Dela artikeln