🕝 2 minuter
Restaurangkedjan delar ut 5000 portioner på julafton
Publicerad 16 december 2023 23:00
Uppdaterad 22 december 2023 17:12

Zeki Yalcin, VD för Grekiska Grill & Bar.

Rättelse: Tidigare skrev Telgenytt att kedjan delar ut 1000 portioner, vilket inte stämmer. Det korrekta är att de delar ut betydligt fler, uppemot 5000 portioner.

Julkassen, samarbetet mellan Telgenytt och S:t Afrems ortodoxa kyrka, får ett välkommet bidrag. På julafton kommer restaurangkedjan Grekiska Grill & Bar, i samarbete med Nuri Kinos ADFA, att dela ut 100 julmåltider till behövande.

– Ingen ska behöva sitta ensam eller gå hungrig den dagen, säger Zeki Yalcin, VD för Grekiska Grill & Bar.

Det som initialt inleddes i liten skala växte snabbt inom kedjan, som har över 30 restauranger runt om i landet. I Stockholm kommer fem restauranger att laga och dela ut 1000 portioner som levereras till Sankta Clarakyrkan, men totalt handlar det om uppemot 5000 portioner som ska delas ut.

Prästen Hans Bratt Hernberg vid S:ta Clara kyrka gläds åt donationen.

– Vi är jättetacksamma för att vi får ta emot 1000 portioner av Grekiska Grill & Bar till vårt julfirande för hemlösa, ensamma, asylsökande, flyktingar, fattiga pensionärer och barnfamiljer. Vilken otrolig julklapp, säger han.

För att lyckas med distributionen på bästa sätt valde restaurangkedjan att samarbeta med hjälporganisationen ADFA, som har erfarenhet av större insatser internationellt. De kontaktade i sin tur lokala frivilligorganisationer här i Sverige.

Nuri Kino, grundare ADFA.

– Vi är stolta över att vara samarbetspartners och få hjälpa till. ADFA håller just nu, förutom att samordna med S:ta Clara kyrka som ska dela ut tusen portioner också att organisera och administrera matdistribution, under julafton, från minst nio av Grekiskas restauranger. Det är en jätteoperation. Samtidigt som vi parallellt förbereder matutdelningar i Syrien, Libanon och Armenien, säger ADFAs grundare, Nuri Kino, till Telgenytt.

I Södertälje har Grekiska och ADFA bland annat valt att skänka 100 portioner till behövande genom Telgenytts samarbete med S:t Afrems ortodoxa kyrka.

Zeki Yalcin, VD för Grekiska Grill & Bar, berättar om initiativet, vars syfte är att ingen ska behöva vara ensam eller hungrig på julafton.

Zeki Yalcin VD Grekiska Grill & Bar som utsågs till Årets Franchisekedja 2021.

– Det känns mycket bra att få hjälpa behövande, säger han.

Förutom restauranger Stockholm och Södertälje deltar även Norrköping, Enköping och Örebro som även kommer att dela ut julpåsar med mat till behövande via lokala organisationer.

– Det Grekiska Grill & Bar gör är enormt generöst. På julafton öppnar de krogar som annars skulle vara stängda och står för alla kostnader, säger Nuri Kino.

I samarbete med ADFA har Grekiska även lyckats samarbeta med matleverantören Menigo och läsktillverkaren Pepsi MAX, som båda bidrar med mat och dryck.

Skribent: Lucas

Läs även:

Dela artikeln