🕝 1 minuter
Rekordhögt antal förrådsinbrott – Södertälje hårdast drabbat
Publicerad 4 februari 2024 06:00
Uppdaterad 4 februari 2024 12:54

Foto: Pexels

En kraftig ökning av förrådsinbrott har registrerats över hela landet, med Södertälje som det mest utsatta området, enligt en ny rapport från SCB.

(Annonslänk)

Statistik visar att förrådsstölder i källare och vindar har nått den högsta nivån på över två decennier, trots en liten minskning i Stockholms län under 2023. Södertälje kommun är särskilt hårt drabbad med en ökning på 38 procent, vilket resulterade i 253 anmälda fall.

I Nykvarn noterades 9 anmälda fall, som procentuellt resulterade i en ökning på 535 procent.

Trenden med ökade förrådsinbrott, som började under pandemin, fortsätter enligt försäkringsbolaget If, som också noterar en minskning av bostadsinbrott. Enligt Jenny Rudslätt, skadechef på If, är bildäck, som ofta förvaras i dessa utrymmen, bland de vanligaste stöldgodsen.

– Har man delat förråd är det extra viktigt att se över lås och bättra på säkerhetstänket. Att försvåra för tjuven är ett tips vi gärna upprepar. Förvara saker i kartonger eller täck över sådant som kan locka tjuven, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

I hela riket ökade anmälningarna av förrådsstölder dramatiskt under 2023, med Stockholm som rapporterade 4 226 fall, en liten minskning jämfört med föregående år. Dock visar en längre tidsspann att förrådsinbrott i Stockholms län ökat med 26 procent mellan 2021 och 2023, jämfört med perioden 2016 till 2018.

Dela artikeln