🕝 1 minuter
Redovisar ett minusresultat på 1,9 miljarder kronor
Publicerad 1 november 2022 05:00
Uppdaterad 1 november 2022 00:16

Arkivbild

Scania presenterade den gånga veckan sin rapport för det tredje kvartalet, januari-september, och redovisade en stor förlust.

Ett kvartal som enligt bolaget präglats av ett fortsatt instabilt makroekonomiskt och geopolitiskt läge.

– En hög inflation, åtstramande räntehöjningar och en energikris i Europa talar nu för en svagare konjunkturutveckling, säger VD Christian Levin, i ett pressmeddelande.

Omsättningen ökade med närmare 29 procent från första januari till sista september. Men bolaget redovisade däremot ett rörelseresultatet som låg på minus 1,9 miljarder kronor.

Det negativa resultatet påverkades av en nedskrivning på 5,7 miljarder kronor för avyttringen av verksamheten i Ryssland. Enligt bolaget ska även årets resultat störts av komponentbrister, men meddelar samtidigt att man ser en mer stabil tillvaro och ökade volymer.

Hur utsikterna ser ut i affärsklimatet är dock svåra att förutspå, dels på grund av osäkerheten i den globala ekonomin som råder.

– I ett sånt här läge håller vi blicken stadig på Scanias syfte och fortsätter att göra strategiskt viktiga investeringar som på lite längre sikt är helt avgörande för att driva skiftet mot ett hållbart transportsystem, säger Christian Levin.

Dela artikeln